Mikkelistä tulee Suomen kolmas raitiovaunukaupunki

Mikkelistä tulee Suomen kolmas raitiovaunukaupunki Helsingin ja Tampereen ohella. Ihan ajelemaan asti ”sporalla” Mikkelissä ei sentään pääse, mutta Mikkelipuistoon sijoitetaan ainakin yksi raitiovaunu ensi kevään aikana.

Kyseessä on Helsingin kaupungin liikennelaitoksen HKL:n luovuttama raitiovaunu Mikkelin kaupungille ja Mikkelipuistoyhdistykselle. HKL luovuttaa vanhoja raitiovaunujaan kaupunkikulttuuria tukevaan käyttöön.

– Ruutukaavakeskusta, kaupunkikulttuuri ja raitiovaunu ovat kaupungin keskeiset elementit, joista Mikkelissä puuttui vain raitiovaunut. Nyt Mikkeli nousee Suomen harvojen raitiovaunukaupunkien joukkoon.  Raitiovaunut luovat Mikkelipuistoon lisää kaupunkikulttuuria: paikkoja kohtaamisille, taidenäyttelyille ja jopa pienimuotoisille konserteille. Oivaltava kokonaisuus ja kiitos HKL:lle, että uskalsi lähteä mukaan innovatiiviseen ratkaisuun, summaa Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä asian taustoja.

Joulukuussa Mikkelipuiston toiminnanjohtajana aloittava Heidi Kelho korostaa, ettei raitiovaunu saavu puistoon pelkästään näyttelyesineeksi.

– Raitiovaunu paikassa, jossa siihen vähiten odottaa törmäävänsä, on varmasti nähtävyys jo sinänsä. Yhdistettynä upeaan puistokokonaisuuteen lisää se Mikkelipuiston houkuttavuutta niin paikallisten kuin matkailijoiden keskuudessa. Pelkäksi nähtävyydeksi vaunua ei kuitenkaan ole tarkoitus jättää, vaan ideoita sen käyttötarkoituksesta on jo paljon muhimassa.

Raitiovaunu tukee Kelhon mukaan Mikkelipuiston toiminnan tarkoitusta.

– Mikkelipuiston yhtenä toiminnan tarkoituksena on syventää maaseudun ja kaupungin vuorovaikutusta. Tässä nämä kaksi kohtaavat hauskalla tavalla. Samalla olemme mukana säilyttämässä arvokasta perinnekalustoa.

Mikkelipuistoyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Armi Salo-Oksa myös ottaa raitiovaunut innolla vastaan.

– On hienoa saada jotain näin erityistä Mikkelipuistoon. Raitiovaunu tulee keräämään katseita heti, kun puistoa lähestytään Pursialankatua pitkin.

Raitiovaunujen arvoa ja historiaa halutaan kunnioittaa

HKL ilmoitti kesäkuussa, että se luopuu liikennekäyttöön soveltumattomista ja käytöstä poistetuista vanhoista raitiovaunuista. Luovuttamisella vältetään raitiovaunujen romuttaminen ja mahdollistetaan niiden päätyminen uuteen, innovatiiviseen käyttöön.

Vaunut tarjottiin hakemusten perusteella luovutettavaksi uusiokäyttöön, joka tukee kaupunkikulttuurin kehittymistä ja on raitioliikenteen arvon mukaista ja sen historiaa kunnioittavaa. HKL sai määräaikaan 31.8.2018 mennessä 94 hakemusta.

Mikkelipuiston lisäksi nyt luovutettavat muut vaunut päätyvät Helsingin rajojen sisäpuolelle.

Kuva: finna.fi, Helsingin kaupunginmuseo