Äänestäminen ennakkoon – näillä ohjeilla se onnistuu!

Europarlamenttivaalit toimitetaan sunnuntaina 26. toukokuuta. Ennakkoon äänestäminen on kuitenkin kätevä tapa käyttää äänioikeutensa ennen varsinaista vaalipäivää.

Ennakkoäänestys on äänioikeutetun vapaasti valittavissa vaalipäivän äänestyksen sijasta. Kukin äänioikeutettu voi oman valintansa mukaan äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa joko kotimaassa tai ulkomailla, Mikkelissä tai muualla.

Ohjeet ennakkoäänestykseen

1. Lähde liikenteeseen ja ota mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Mikäli sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Sitä hakiessasi tarvitset kaksi passikuvaa.

2. Jos et kykene itse tekemään äänestysmerkintää, voit ottaa mukaasi avustajan. Avustaja ei kuitenkaan saa olla vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Jos sinulla ei ole mukana omaa avustajaa, mutta tarvitset avustamista, ystävällinen vaalivirkailija avustaa sinua.

3. Nyt olet ennakkoäänestyspaikassa. Hienoa! Esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle, joka antaa sinulle äänestyslipun.
 
4. Mene äänestyslipun kanssa vapaaseen äänestyskoppiin. Äänestyskopissa on kynä ja kopin seinällä Kaakkois-Suomen vaalipiirin ehdokaslistojen yhdistelmä. Sinun ei siis tarvitse muistaa ulkoa ehdokkaasi numeroa!

5. Merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Merkinnän tulee olla selkeä, ilman mitään muita merkintöjä (mikä tahansa muu merkintä johtaa laskennassa äänen hylkäämiseen).

6. Kun olet merkinnyt numeron äänestyslippuun, taita lippu siten, että numero jää taitoksen sisäpuolelle eikä näy ulospäin. Suomessa kunnioitetaan vaalisalaisuutta!

7. Poistu äänestyskopista ja mene taitetun äänestyslipun kanssa vaalivirkailijan luo. Voit istahtaa alas ja huokaista. Virkailija leimaa äänestyslippusi.

8. Tämän jälkeen vaalivirkailija antaa sinulle ruskean vaalikuoren. Laita äänestyslippu vaalikuoreen, sulje kuori liimaamalla ja anna se takaisin vaalivirkailijalle.

9. Sitten saatkin taas todistaa henkilöllisyytesi, koska vaalivirkailija merkitsee äänioikeusrekisteriin, että olet äänestänyt. Hän tulostaa lähetekirjelomakkeen ja pyytää sinua allekirjoittamaan sen. Tarkista ennen allekirjoittamista, että lähetekirjeeseen tulostui nimenomaan sinun nimesi. Allekirjoituksesi jälkeen myös vaalivirkailija allekirjoittaa lomakkeen.

10. Seuraavaksi vaalivirkailija sulkee allekirjoittamasi lähetekirjelomakkeen ja vaalikuoren, jonka sisällä on äänestyslippu, keltaiseen lähetekuoreen. Vaalikuori avataan vasta vaalipäivänä, kun ääntenlaskenta alkaa.

11. Sitten voitkin lähteä ja jäädä odottamaan vaalipäivän tuloksia.

Käytä ääntäsi. Ennakkoäänestyspaikat ja muu vaalitieto: mikkeli.fi/vaalit2019.