Mikkelin suuronnettomuusharjoituksessa testattiin uutta teknologiaa

Neljä vuotta sitten tutkijat, pelastushenkilöstö ja teolliset kumppanit ympäri Euroopan asettivat yhteisen päämäärän. Tarkoituksena oli luoda uutta teknologiaa, jonka avulla voitaisiin pelastaa ihmishenkiä kemikaalionnettomuuksissa sekä biologisissa tai radioaktiivisissa onnettomuuksissa.

Keskiviikkona 22.5.2019 uusi teknologia oli testikäytössä Mikkelissä. Harjoitus oli osa brittiläisen Loughborough’n yliopiston TOXI-Triage-hanketta. Itse DISPERSE-harjoituksessa demonstroitiin suuronnettomuutta todellisissa olosuhteissa, Mikkelin torilla. Viranomaisvastuussa oli Etelä-Savon pelastuslaitos.

Harjoituksen aikana pelastushenkilöstö diagnosoi ja puhdisti satakunta kemikaalille altistunutta, harjoituksessa mukana ollutta potilasta käyttämällä hankkeen kautta kehitettyjä laitteita. Harjoitus oli hankkeen historian suurin ja vaati vuosia kestäneen suunnittelun.

Monituntinen harjoitus sisälsi dronen, jossa oli laitteisto kemikaalien havainnointiin ja tiedon keräämisen onnettomuuspaikalta sekä merkintä- ja jäljitystekniikan altistuneita varten, jonka avulla saatiin reaaliaikaista dataa altistumisen määrästä.

Käytössä oli myös BreathSpec, jonka avulla myös voitiin saada tietoa altistumisen tasosta sekä TOXI-Motive-työkalu, jonka avulla on mahdollista tehokkaasti seurata kriisin aikana sosiaalista mediaa ja estää valeuutisten leviäminen onnettomuustilanteesta.

TOXI-Triagen johtaja, professori Paul Thomas on harjoitukseen tyytyväinen.

– DISPERSE-harjoitus demonstroi sen, mitä voidaan saavuttaa, kun asiantuntijat, pelastushenkilöstö ja yritykset ympäri Euroopan toimivat yhteisin tavoittein.

– Neljä vuotta sitten lähdimme matkalle, jonka lopullisena tavoitteena on ihmishenkien pelastaminen. Se, mitä osoitimme tämän harjoituksen kautta, on se, että meillä on teknologiaa tavoitteisiimme. Pystymme nopeasti tunnistamaan onnettomuuspaikan kuuman pisteen sensoreilla, pystymme seuraamaan reaaliajassa loukkaantuneita ja heidän tilaansa, heti diagnosoiden potilaita ja pystymme käyttämään sosiaalista mediaa ja antamaan ajantasaista tietoa tapahtuneesta.

Thomas myös kiittää suomalaisia viranomaisia hyvästä yhteistyöstä ja on ylpeä koko tiimistä.

TOXI-Triage on Euroopan komission rahoittama. Hanke koostuu pelastus-, hoito- ja puolustusviranomaisista sekä teollisuuden alasta ja yliopistoasiantuntijoista.

Kuva: Andy Weekes / Loughborough University