”Näyttely häpäisee Mannerheimin” – muistomerkin suunnittelukilpailun voittaja julkistettiin

Mikkelin taidemuseon kesäkuussa avattu näyttely Mannerheimin muistomerkin suunnittelukilpailusta on päättynyt ja voittaja on valittu. Yleisöäänestyksen jälkeen voittajaksi selviytyi Sankari-teos, joka etäisesti muistuttaa nykyistä Mikkelin Hallitustorilla olevaa muistomerkkiä, Päämajapatsasta. Taiteilija Jani Leinonen julkisti voittajan Mikkelissä.

Kauppakeskus Akselissa olevien taidemuseon väistötilojen ensimmäisessä näyttelyssä kävi kesän aikana kolmisentuhatta ihmistä. Yleisöllä oli mahdollisuus jättää äänensä suosikilleen kolmesta muistomerkkivaihtoehdosta. Ääni tuli noin 2400.

– Mukana oli paljon hylättyjäkin ääni, kertoo taidemuseon amanuenssi Paula Hyvönen.

Taiteilija Jani Leinonen on tyytyväinen näyttelyn antiin ja siihen liittyneeseen fiktiiviseen maailmaan. Suunnittelukilpailun voittajateoksessa on paljon tuttua, ainakin jos sitä vertaa Mikkelin Päämajapatsaaseen. Jalustallaan seisova marsalkka marssii, mutta teoksen takapuolella avautuva ruumisröykkiö pysäyttää.

– Fiktion avulla voidaan käsitellä vaikeitakin asioita turvallisessa ympäristössä, Leinonen sanoo, mutta kertoo saaneensa näyttelyn tiimoilta paljon vihapostia.

Myös Mikkelin taidemuseo on saanut ryöpytystä provokatiivisen näyttelyn vuoksi.

– Paljon on tullut kommentteja siitä, että näyttely häpäisee Mannerheimin. Kiihkeä suhtautuminen vieläkin näinä aikoina yllätti, Paula Hyvönen sanoo.

Leinonen vertaa saamaansa vihamielistä palautetta taannoiseen McJesus-jupakkaan Israelissa. Haifan taidemuseossa ollut Leinosen Jeesusta ja amerikkalaista pikaruokaketjua yhdistävä teos nostatti kohua ja suuttumusta. Leinonen korostaa, etteivät suomalaistenkaan reaktiot tiettyihin aiheisiin ole sen erilaisempia kuin muualla.

Mikkelin taidemuseon vaihtuvat näyttelyt jatkuvat 20.9. alkaen Niina Mantsisen taiteella.