Yhteisöpedagogiksi opiskeleva Iida päätyi mainoskuviin – ja töihin kaupungille

Mitä on etsivä nuorisotyö? Ja kuinka yhteisöpedagogiopiskelija päätyi mainoskasvoksi Mikkelin kaupungille? Kävimme ottamassa asioista selvää.

Ohjaamo Olkkarin toimipiste seisoo paraatipaikalla, torin reunalla Hallituskadulla. Tämän lähemmäksi kaupunkikeskustan ydintä ei pääse. Olkkarista katsottuna jopa kaupungintalo on syrjässä.

– Olemme ihan keskellä ja helposti saavutettavissa, kertoo etsivä nuorisotyöntekijä Iida Pilli-Sihvola.

Kouvolasta lähtöisin oleva Xamkin yhteisöpedagogiopiskelija on tehnyt sijaisena hommia kuukauden päivät. Etsivä nuorisotyö on jo tullut tutuksi.

– Etsivässä nuorisotyössä kohtaamme nuoria myös niin sanotulla tennarityöllä: kauppakeskuksissa, lähiöissä, oppilaitoksissa. Pääasiallinen asiakasryhmämme on nuorisolainmukaisten ilmoitusten kautta tulleet.

Usein nuorten huolenaiheet liittyvät opiskeluun, vapaa-aikaan, työelämään ja elämänhallintaan. Pilli-Sihvola on myös itse kiinnostunut vaikuttamismahdollisuuksista, joten hän on opastanut nuoria vaikuttamisen pariin.

Eihän nyt Kymenlaaksossa jutella tuntemattomille!

Aika Mikkelissä on itsenäistyttänyt; Pilli-Sihvolan ensimmäinen oma koti on ollut Mikkelissä. Etelä-Savoon oli helppoa ja vaivatonta asettua. Vaikka kotikaupunki Kouvola on maantieteellisesti hyvin lähellä, ovat kulttuurierot huomattavat.

– Yllätyin aluksi, että täällä tuntemattomat ihmiset juttelevat toisilleen. Esimerkiksi kaupan kassalla saatetaan vaihtaa kuulumisia. Ei siihen ollut tottunut Kymenlaaksossa, Pilli-Sihvola tuumii.

Pitääkö väite paikkansa? Juttelevatko mikkeliläiset? Ja ihan ventovieraille? Suotta ei Hallitustorin kulmalla lue varoitus: ”Puhuvia suomalaisia”. Mikkelissä muistakin kuin savolaisista saattaa tulla herkästi juttelevia. Tämä Mikkelin-tauti on selvästi tarttunut Pilli-Sihvolaankin, tarvitaanhan tuota ominaisuutta etsivässä nuorisotyössä: tavoitteena kun on auttaa nuoria 13–29-vuotiaita ihmisiä elämän haasteissa ja tarjota tukea ja ohjausta.

Yksi veneenkantajista

Iida Pilli-Sihvola oli yksi iloisista opiskelijoista, jotka päätyivät Mikkelin kaupungin kesäisiin imagokuviin. Pihla Liukkosen ottamissa kuvissa joukko Xamkin ja Aalto-yliopiston haalaripukeisia opiskelijoita kantaa kirkkovenettä kaupungin keskustassa.

– Olihan se hauska kokemus. Kuvaukset kestivät tunnin, ehkä kaksi, Pilli-Sihvola muistelee.

Kyseiseen imagokuvaan liitetty iskulause ”Kampukset keskellä kaupunkia” pätee hyvin: yhteisöpedagogiopiskelija kerää arvokasta työkokemusta etsivän nuorisotyön parissa – keskellä kaupunkia.