Ilmastokoordinaattori on aloittanut työnsä

Perjantaina 16.8.2019 Länsi-Savo-lehden etusivulla komeili otsikko: ”Mikkelin kaupunki etsii ilmastokoordinaattioria”. Painovirheestä huolimatta oria ei löytynyt, mutta ilmastokoordinaattori Harri Hakala kylläkin.

Harri Hakala puhkuu intoa uudessa pestissään ympäristöpalveluiden alaisuudessa. Päämääränä on laatia ilmasto- ja energiaohjelmat yhteistyössä seudun kuntien kanssa. Ohjelmat vahvistetaan vielä tämän valtuustokauden aikana.

Kahden vuoden määräaikainen pesti ja lähes ainutlaatuinen titteli ovat herättäneet huomiota jo ennen töiden alkua. Takana on maakuntaliiton synnyttämä hanke. Tehtävänä on edistää ilmastotyötä ja välittää tietoa ilmastoasioista.

– Työn tavoitteet ovat kovat. Se kertoo siitä, että ilmastokeskustelu on mennyt seudulla eteenpäin, Harri Hakala pohtii.

Hakalan mukaan Mikkeli ja seutu ovat hyvää alustaa ilmastokoordinaattorin työlle.

– Täällä on ainekset vastata ilmastohaasteisiin. Mikkelin seutu on ikään kuin Suomi pienoiskoossa. Voimme näyttää mallia. Aiemmista töistäni tunnen parhaiten maa- ja elintarviketaloutta, mutta myös esimerkiksi energia-alalla ja liikenteessä on edetty monessa kohtaa.

Aikoinaan ympäristösuojelutiedettä Helsingissä opiskellut Hakala on päätynyt opetuksen ja koulutuksen kautta kehittämistyöhön. Hakala on myös kirjoittanut Ympäristön tila ja suojelu Suomessa -tietokirjan yhdessä Jari Lyytimäen kanssa.

– Vuonna 2004 saavuin Mikkeliin ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituuttiin.

Erilaisten töiden, hankkeiden ja henkilökohtaisten ambitioiden kautta ilmastokoordinaattorin työ herätti suuren kiinnostuksen.

– Ammatillisen taustani ja vapaa-ajankin tärkeiden asioiden takia ilmastokysymys vaivaa mieltä joka päivä. Vuosikymmenten jälkeen on hienoa päästä tekemään kokoaikaisesti työtä niiden kanssa, Hakala sanoo.

Rakentavaa keskustelua ja ilmastoahdistuksen lievittämistä

Hakala peräänkuuluttaa rakentavaa keskustelukulttuuria ilmastoasioiden ympärille. Aihe jakaa herkästi ihmisten mielipiteitä. Toivoa kuitenkin on.

– Ilmastotyö ja ilmastokeskustelu ottavat harppauksia eteenpäin. Valitettavasti keskustelu on välillä vihaista ja tuskaistakin. Haluan osaltani tehdä kestävää ilmastotyötä, joka yhdistää eri ihmisiä ja aloja. Uskon siihen, että tällä seudulla ratkotaan yhteisiä haasteita ja tarjotaan mallia muillekin. Tekemistä ja osaamista löytyy.

Mediassa esiintynyt uudissana ilmastoahdistus on jossain määrin painanut myös Hakalan mieltä.

– Toiminta helpottaa. Minä pääsen tekemään tätä työkseni, mutta uskon, että sama resepti auttaa muitakin. Toivon, että tässä on sopiva rooli jokaiselle.