Kaupunginhallitus päätti lakkauttaa kolme sivukirjastoa ja lukion Ristiinan toimipisteen

kaupunginhallituksen huone ja nuija

Mikkelin kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan vuoden 2020 talousarviota. Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle Mikkelin lukion Ristiinan toimipisteen sekä Kalevankankaan, Rantakylän ja Lähemäen sivukirjastojen lakkauttamista. Aluejohtokunnille etsitään uusi toimintamalli 1.7.2020 mennessä. Kaupunginhallitus puolsi lentokentän jatkoa äänestyksen jälkeen.

Lukion toimipiste Ristiinassa lakkautetaan

Kokouksen aikana Kirsi Olkkonen (kesk.) esitti Jenni Tissarin (sd.) kannattamana, ettei lukion toimipistettä lakkauteta. Asiasta äänestettiin. Olkkosen esitystä äänestivät Kirsi Olkkonen ja Jenni Tissari. Pohjaesitystä kannattivat Minna Pöntinen (vihr.), Jukka Pöyry (kd. sit.), Pekka Pöyry (kesk.), Petri Pekonen (kesk.), Armi Salo-Oksa (kok.), Mali Soininen (kok.), Jyrki Koivikko (kok.), Arto Seppälä (sd.). Jarno Strengell (sd.) äänesti tyhjää. Kaupunginjohtajan esitys tuli hallituksen päätökseksi. Kirsi Olkkonen jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Aluejohtokunnat saivat jatkoajan

Petri Pekonen esitti Pekka Pöyryn kannattamana, että Mikkeli käynnistää uuden lähidemokratiamallin valmistelun. Valmistelu tehdään yhdessä nykyisten viiden aluejohtokunnan (Anttola, Haukivuori, Mikkelin pitäjä, Ristiina, Suomenniemi) kanssa. Esitys uudesta mallista tulee olla valmis viimeistään 1.7.2020. Uudesta mallista ja sen rahoituksesta päätetään vuoden 2021 talousarviokäsittelyssä. Uudella mallilla tavoitellaan yhden henkilötyövuoden henkilöstösäästöä. Uusi toimintamalli käynnistyy 1.1.2021.

Vuonna 2020 aluejohtokuntien perusrahoitus säilyy ennallaan, mutta hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan alaista strategiarahaa leikataan viisikymmentä prosenttia (75 000 euroa). Asiasta äänestettiin. Pekosen esitystä äänestivät Arto Seppälä, Jarno Strengell, Jenni Tissari, Minna Pöntinen, Jyrki Koivikko, Mali Soininen, Armi Salo-Oksa, Pekka Pöyry, Petri Pekonen, Kirsi Olkkonen. Kaupunginjohtajan esitystä äänesti Jukka Pöyry. Petri Pekosen esitys tuli päätökseksi.

Kaksi sivukirjastoa säästyi lakkautukselta

Jenni Tissari esitti, että yhtään kirjastoa ei lakkauteta ja kaikki nykyiset lähikirjastot jatkavat toimintaansa. Lisäksi lisättäisiin hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan budjettiin rahat lähikirjastojen toimintaan. Esitystä ei kannatettu, joten esitys raukesi.

Kirsi Olkkonen esitti Minna Pöntisen ja Pekka Pöyryn kannattamana, ettei Otavan ja Suomenniemen kirjastoja lakkauteta, vaan kyseisiin taajamiin jää niin sanottu kevytmalli. Olkkosen esitystä äänestivät Arto Seppälä, Jarno Strengell, Jenni Tissari, Minna Pöntinen, Jyrki Koivikko, Mali Soininen, Armi Salo-Oksa, Pekka Pöyry, Petri Pekonen, Kirsi Olkkonen. Kaupunginjohtajan esitystä viiden sivukirjaston lakkauttamisesta äänesti Jukka Pöyry. Kirsi Olkkosen esitys tuli hallituksen päätökseksi.

Kaupunginhallitus päätti, että Lähemäen, Kalevankankaan ja Rantakylän sivukirjastot lakkautetaan.

Vanhalan koulu lakkautetaan, lentokenttä jatkaa toimintaansa

Kaupunginhallitus päätti myös Vanhalan koulun lakkauttamisesta ja sen yhdistämisestä Kalevankankaan kouluun. Jo kertaalleen tänä vuonna lakkautusuhan alla ollut lentokenttä saa jatkaa äänestyksen jälkeen. Jenni Tissari esitti Minna Pöntisen kannattamana, että Mikkelin lentokenttä lakkautetaan 1.7.2020. Asiasta äänestettiin. Tissarin esitystä kannattivat Jenni Tissari ja Minna Pöntinen. Lentokentän jatkamisen puolesta äänestivät Arto Seppälä, Jarno Strengell, Jukka Pöyry, Kirsi Olkkonen, Pekka Pöyry, Petri Pekonen, Armi Salo-Oksa, Mali Soininen, Jyrki Koivikko

Lopulliset päätökset talousarviosta tekee kaupunginvaltuusto 9.12. Kokous alkaa kello 12 ja sitä voi seurata suorana nettilähetyksenä Mikkelin kaupungin YouTube-kanavalla. Tarjolla on myös liveseuranta Twitterissä, #mlivaltuusto.