Kulttuuri liikutti mikkeliläisiä ennätyksellisesti vuonna 2019

Mikkelin kaupungin kulttuuriyksiköiden tapahtumat ja palvelut keräsivät runsaat kävijämäärät vuonna 2019. Mikkelin kaupungin taide, kulttuuri ja tapahtumat -tulosalue käsittää museotoiminnan, yleiset kulttuuripalvelut ja kaupunginorkesterin. Vuosi 2019 oli kävijämäärien valossa onnistunut kaikkien yksiköiden kohdalla.

Mikkelin kaupungin museoissa kävi yhteensä 37 472 ihmistä. Kävijät jakautuivat eri kohteiden välillä seuraavasti:

Mikkelin taidemuseo 8 223
Päämajamuseo 12 576
Viestikeskus Lokki 7 604
Suur-Savon museo 4 249
Kivisakasti 2 777
Marsalkka Mannerheimin salonkivaunu 1 110
Pien-Toijola 335
Nikkisen torppa 277
Harjukosken mylly 321

Kävijämäärä on erinomainen huomioiden sen, että taidemuseo avautui yleisölle kauppakeskus Akselissa vasta 8. kesäkuuta, Päämajamuseo oli keväällä 14 viikkoa suljettuna yleisöltä vesivahingon vuoksi ja Suur-Savon museo suljettiin yleisöltä henkilökuntapulan vuoksi 9.11.2019 alkaen.

Lokakuun lopussa järjestetty Museoiden yö oli jälleen kerran huippusuosittu. Tapahtumassa mukana olleissa kohteissa tehtiin yhteensä 11 173 käyntiä. Näistä taidemuseossa 1 932, Päämajamuseossa 2 236, Kivisakastissa 1 861 ja Suur-Savon museossa 1 993 käyntiä.

Vertailun vuoksi todettakoon, että vuonna 2017 Mikkelin kaupungin museoiden kaikki yleisökohteet olivat koko vuoden ajan suunnitellusti avoinna yleisölle. Tuolloin museokohteissa oli yhteensä 38 837 kävijää.

Mikkelin kaupungin yleisissä kulttuuripalveluissa saavutettiin ennätyskävijämäärä omissa ja yhteistyössä toteutetuissa tapahtumissa. Kävijöitä oli yhteensä 52 505, tilaisuuksia järjestettiin vuoden aikana 879.

Vertailupohjaa antaa vuoden 2018 lukemat, jolloin 1011 järjestetyssä tilaisuudessa vieraili 41 501 kävijää. ”Supervuonna” 2017 (Suomi 100 -vuosi sekä asuntomessuvuosi ja Ylen Hula hula -juhannustapahtuma satamassa) kävijämäärät jäivät niin ikään viime vuotisista; tilaisuuksia järjestettiin 941 ja kävijöitä niissä oli yhteensä 47 467.

Pohjan kulttuuripalveluiden toimintavuodelle muodostavat kulttuurikasvatussuunnitelmat; KulttuuriKameli varhaiskasvatuksen piirissä oleville sekä Kulttuuripolku peruskoululaisille, ikäihmisten kulttuurivierailut, puistokonserttien sarja sekä erilaiset lastenkulttuuritapahtumat, joista isoimpana Hulivilikarnevaali.

Mikkelin kaupunginorkesteri saavutti vuonna 2019 yhteensä 18773 kuulijaa 79 tapahtumassa. Orkesteri päätti vuotensa kauneimpien joululaulujen konserttiin, jota oli kuuntelemassa pitäjänkirkossa yli 1500 ihmistä. Vuosi 2019 oli muutoinkin nousujohteinen kuulijamäärien suhteen. Orkesterin konserteista kolme esitettiin suorana internetissä ja näitä taltiointeja on katsottavissa orkesterin YouTube-kanavalla. Vertailuksi vuonna 2018 kuulijamäärä oli yhteensä 13525, eli kuulijamäärän kasvu on ollut huomattavaa. Suosion kasvu on näkynyt myös kevään 2020 konserttilippujen ja kausikorttien myynnissä positiivisesti.

Vuonna 2019 kaupunginorkesteri äänitti Mikaelissa kaksi levyä. Paketti-nimeä kantava lastenlevy äänitettiin elokuussa yhdessä Orffit-lastenmusiikkiyhtyeen kanssa ja julkaistiin marraskuussa. Keväällä äänitetty pääsiäisoratorio odottaa vielä julkaisuaan.

Kaupunginorkesteri tekee kausikonserttien lisäksi paljon ilmaiskonsertteja Mikkelissä ja Etelä-Savossa, sekä kiertää soittamassa palvelukodeissa ja kouluissa. Mikkelin koululaiset ja päiväkotilaiset pääsevät lisäksi vierailemaan Mikaelissa orkesterin konserteissa ja harjoituksissa, ja näin tutustumaan kaupunginorkesterin työhön. Orkesteri esiintyy säännöllisesti eri puolella Suomea niin yhteiskonserteissa toisten orkesterien kanssa kuin omalla kokoonpanollaankin.

Kulttuuri ja taide eri muodoissaan tuottavat tutkitusti hyvinvointia, jota on vaikea mitata perinteisillä mittareilla. Vaikka ajat taloudessa ovat ajoittain vaikeat – tai ehkä juuri sen vuoksi – on laadukkaalle kulttuuritarjonnalle enenevässä määrin kysyntää myös Mikkelissä.