Urpolan koulun yksi luokka karanteeniin koronaviruksen vuoksi

Urpolan koulu ulkoa

Urpolan koulun työntekijän lähiomaiselta otettu koronavirusnäyte on todettu positiiviseksi. Tartunnan saanut henkilö on kotikaranteenissa ja tartuntaketjun selvitys on käynnissä. Kyseinen opettaja ja samassa luokassa toiminut koulunkäyntiavustaja on testattu. Tulokset eivät ole valmistuneet.

Essoten tartuntatautilääkäri on tartuntatautilain mukaisena toimivaltaisena viranomaisena määrännyt Mikkelin kaupungin Urpolan koulun yhden luokan oppilaat ja koulun opetushenkilökunnan karanteeniin 26.3.2020 saakka kyseinen päivä mukaan lukien. Karanteeniin laiton perusteena on altistuminen sairastuneeseen henkilöön.

Altistunut voi olla täysin terve ja karanteenin tarkoitus on epidemian etenemisen hidastaminen. Tärkeintä tässä tilanteessa on, että flunssaoireiset henkilöt jäävät nyt kotiin matalalla kynnyksellä. Essote viestii aktiivisesti tilanteesta ja koronataudista internetsivuillaan.

"On selvää, että tauti on rantautunut Etelä-Savoon. Viimeistään nyt on kaikkien aika noudattaa valtioneuvoston ohjeita", tähdentää tartuntatautien ylilääkäri Hans Gärdström.

Koulunkäynti muiden oppilaiden osalta jatkuu Urpolan koulussa maanantaina. Opetusta annetaan sijaisjärjestelyin. Opiskelujärjestelyistä tiedotetaan tarkemmin koteihin erillisellä tiedotteella Wilma-järjestelmän kautta viikonlopun aikana. Mahdollisista lisätoimista tiedotetaan myöhemmin.

Muissa Mikkelin kaupungin kouluissa koulunkäynti jatkuu normaalisti.

Mitä karanteeni tarkoittaa?

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenissa henkilö on kotioloissa, eikä saa liikkua sen ulkopuolella. Karanteenin pituus on mahdollisesta tartuntahetkestä 14 vuorokautta. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin. Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että on tartunnan saanut. Muu perhe voi tuolloin toimia normaalisti.

Kaupungin muiden toimintojen sulkeminen

Epidemian laajenemisen hidastamiseksi kaupunki katsoo tarpeelliseksi sulkea Rantakeitaan ja Naisvuoren uimahallit, sisäliikuntapaikat, museot, kirjastot ja nuorisotilat sunnuntaista 15.3.2020 alkaen. Kansalaisopiston toiminta tältä keväältä loppuu.

Kaupunkilaisia pyydetään ensisijaisesti olemaan yhteydessä kaupungin toimijoihin hyödyntäen puhelinta ja sähköisiä kanavia.

Hygieniasta huolehtiminen

Kaupunki muistuttaa käsihygienian tärkeydestä ja oikeasta yskimistavasta. Jos henkilöllä on vähäisiäkin flunssaoireita, on jäätävä kotiin.

Kaupunki tiedottaa omissa kanavissaan

Kaupunkilaisia kehotetaan seuraamaan kaupungin tiedotusta kaupungin kotisivuilta, josta löytyy ajantasaista materiaalia.  Kaupunki tiedottaa oppilaiden vanhempia Wilma-järjestelmän kautta.