Suomen hallituksen poikkeuslinjaukset Mikkelissä

Kaupungintalon etuovi.

Suomen hallitus linjasi 16.3. toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Koulut menevät kiinni myös Mikkelissä. Aiemmin Mikkelissä päätettiin muun muassa kirjastojen ja liikuntapaikkojen sulkemisesta.

Päiväkodit

Päiväkodit ja muut varhaiskasvatuksen yksiköt sekä varhaiskasvatuksen yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, toivotaan toimivan näin.

Koulut ja oppilaitokset

Mikkelin lukiot siirtyivät jo viikonloppuna etäopetukseen ja kansalaisopisto peruutti kevätkauden toimintansa. 

Koulujen tilat suljetaan 13.4.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytetään. Opetus ja ohjaus järjestetään poikkeuksellisin opetusjärjestelyin. Kouluissa tehdään tarvittavat päätökset oppilaskohtaisista erityisjärjestelyistä.

Poikkeuksena kouluissa järjestetään kuitenkin esiopetus sekä perusopetuksen 1.–3. luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. Järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020. Mikkelin kaupunki on linjannut, että ne koululaiset, jotka pystyvät jäämään kotiin, jäävät kotiin jo tiistaiaamusta alkaen. Oppilaat opiskelevat kotona Wilmassa lähetettävien ohjeiden mukaisesti.

Ylioppilaskirjoitukset

Ylioppilaskirjoitukset toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.

Julkiset kokoontumiset

Hallituksen antama linjaus on, että julkiset kokoontumiset rajataan kymmeneen henkilöön ja että tarpeetonta oleskelua vältetään yleisillä paikoilla. Kaupunki kehottaa välttämään julkisia kokoontumisia ja rajoittamaan matkustusta paikallisliikenteen linja-autoissa. Julkisen liikenteen sijaan kaupunkilaisia kehotetaan kävelemään tai pyöräilemään lyhyet matkat.

Kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatilat sulkeutuvat

Mikkelin kaupunki päätti lauantaina 14.3. sulkea Rantakeitaan ja Naisvuoren uimahallit, sisäliikuntapaikat, museot, kirjastot ja nuorisotilat sunnuntaista 15.3. alkaen.

Etätyöhön määrääminen

Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat. Mikkelin kaupungin johtoryhmä käsittelee asiaa tiistaina 17.3. ja tiedottaa asiasta henkilöstölle ja ohjeistaa esimiehiä antamaan etätyömääräyksiä työntekijöille.

Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista

Mikkelin kaupunki kehottaa kaikkia yli 70-vuotiaita pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa.

Kriittinen henkilöstö Mikkelin kaupungilla

Mikkelin kaupunki poikkeaa tarvittaessa työaikalain ja vuosilomalain säädöksistä koskien kriittistä henkilöstöään.

Kaikki koronavirukseen liittyvät tiedotteemme: mikkeli.fi/koronavirus