Essote alkaa julkaista tilannekuvaa koronaepidemiasta

Keskussairaalan käytävä ja opastetauluja.

Essote alkaa julkaista nettisivuillaan (essote.fi) alueellista tilannekuvaa koronavirusepidemiasta 18.3. alkaen. Aamupäivisin julkaistavassa lyhyessä katsauksessa kerrotaan sairastuneiden määrät, ainakin alkuvaiheessa karanteenissa olevien määrät ja sairaalahoidossa olevien määrät.

Tiistaina 17.3. varmasti sairastuneita on viisi henkilöä ja näistä on sairaalahoidossa kaksi. Näistä toinen (aikuinen työikäinen henkilö) on tehohoidossa.

Karanteenissa on yli 300 henkilöä. Essote toteaa, että sen alueella on alueellisia tartuntaketjuja eli tartunta on saatu Etelä-Savossa. Pääasiassa karanteeniin määrätyt ovat Mikkelissä.

– Läheisten tulee välttää vierailuja Mikkelin keskussairaalaan. Poikkeustilan aikanakin sairaalassa voivat vierailla tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Essote testaa ainoastaan vakavasti sairastuneita ja sote-henkilöstöä, koska testauskapasiteettia on valtakunnallisesti hyvin rajallinen määrä. Testaukset täytyy keskittää niihin henkilöihin, joiden kautta turvataan vakavasti sairastuneiden oikea hoito ja laajojen tartuntaketjujen syntyminen

– Lieviä oireita potevien on syytä sairastaa kotona. Soita aina 116 117 ennen saapumista terveydenhuoltoon, mikäli podet flunssaoireita. Valtakunnallisessa oirearvioissa voi testata tilannettaan ja vähentää puhelukuormaa Essotessa, Seppälä vinkkaa.

Omaolon oirearvio

Essoten ohjeistukset kansalaisille

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin