Essoten ohjeita yli 70-vuotiaille ja kotihoidon asiakkaille ja omaisille

Vanhan ihmisen kädet.

Essoten vanhus- ja vammaispalvelut ohjeistaa yli 70-vuotiaita ja heidän omaisiaan koronavirusepidemiasta johtuvista erityisjärjestelyistä.

Vierailukiellot

Essoten pandemiatyöryhmä on määrännyt koronavirusepidemian takia vierailukieltoon Mikkelin keskussairaalan, Moision sairaalan, Essoten lähikuntoutusosastot ja alueen kaikki palvelutalot. Poikkeustilan aikana keskussairaalassa voivat vierailla tapauskohtaisesti arvioiden ainoastaan kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Yli 70-vuotiaiden laboratoriokokeet

Yli 70-vuotiaiden välttämättömät laboratoriokokeet voidaan ottaa kotona, lisätietoja numerosta 0400 796762 tai 015 211557.

Yli 70-vuotiaiden liikkuminen

Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa. Ulkoilu on edelleen sallittua. Jos ikäihminen asuu kotona, turhia käyntejä hänen luonaan tulee välttää. On kuitenkin tärkeää, että soitatte tai pidätte etäyhteydellä yhteyttä iäkkääseen läheiseenne.

Mikäli yli 70-vuotiailla ei ole flunssan oireita, on yleisillä paikoilla, kuten kaupassa ja apteekissa asioiminen sallittua. Jos kuitenkin mahdollista, asiointi kannattaa jakaa jollekin muulle tai käyttää niiden kauppojen palveluja, joilla ruokaostokset toimitetaan suoraan kotiin. Essotelta apua voi kysyä tässä asiassa, mikäli ei ole omaisia ja läheisiä, palveluneuvon numerosta 015 211557.

Kotiin vietäviä palveluja pyritään järjestämään normaaliin tapaan. Lisäksi Essote lisää etäpalveluja sekä yhteistyötä terveysalan järjestöjen kanssa.

Etäpalvelut

Kotihoito tarjoaa etäpalvelua asiakkailleen kuvapuhelimen välityksellä. Etäpalveluita tehostetaan Essoten alueella varsinkin nyt, kun pyritään hidastamaan koronavirustartuntojen leviämistä ja suojaamaan kotihoidon asiakkaita tartunnoilta.

Myös sotealan järjestöjen asiantuntijat ja vapaaehtoiset ovat arjen tukena ja valmiita olemaan yhteydessä puhelimitse, jos saavat yhteydenottoluvan teiltä. Lisätietoa palveluneuvon numerosta 015 211557.

Ateria- ja kauppapalvelut epidemian aikana

Jos tarvitset koronatilanteen takia apua kaupassa asiointiin tai ateriapalveluiden järjestämiseen, lisätietoja Essoten palveluneuvon numerosta: 015 211 557. Voit myös itse sopia palvelusta lähikauppasi kanssa. Essoten tukipalvelut toimivat normaalisti.

Huoli-ilmoitus

Essoten alueella on käytössä sähköinen Huoli-ilmoitus, jonka kautta voidaan ilmoittaa, jos on huolissaan ikääntyneestä henkilöstä. Ilmoita huolesi puh: 015 211557 ark. ma – pe 8 – 16, tai essote.huoli.fi.

Järjestöt mukana tukemassa

  • Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset yhdistys ry tarjoaa tukea ja keskusteluapua puhelimitse, sähköpostilla tai etäyhteydellä. Lisätietoja numerosta: 044 308 4860.
  • Mikkelin seudun Muisti ry tarjoaa tukea ja keskusteluapua puhelimitse tai sähköpostitse. Lisätietoja numerosta: 0400 539007.
  • Mikkelin kriisikeskus tarjoaa tukea ja keskusteluapua puhelimitse klo 9 – 18 numerosta 015 214401 tai sähköpostilla: kriisikeskus@mikkelinkriisikeskus.fi
  • Kirkon Palveleva Puhelin vastaa klo 18 – 24 numerossa 0400 221180, voit myös soittaa papeille ja diakoniatyöntekijöille.

Tarvitsetko vapaaehtoisten tukea ja apua? Lisätietoja saa Essoten ohjaaja Päivi Meskaselta, numerosta 050 311 7138 ja diakonissa Mari Ylöseltä, numerosta 0400 143 232.