Miten puhua lapselle koronaviruksesta?

Uutiset koronaviruksesta voivat tuntua ylivoimaisilta kenestä tahansa, mutta erityisesti lapsista. Muun muassa Unicef ohjeistaa, miten lapselle voi puhua koronaviruksesta ja vallitsevasta poikkeustilanteesta.

1. Kysy avoimia kysymyksiä ja ole läsnä

Aloita keskustelu selvittämällä kuinka paljon lapsi jo tietää. Jos lapsi on hyvin nuori eikä ole vielä kuullut viruksesta, asiaa ei välttämättä tarvitse nostaa esiin. Hyödynnä tilanne muistuttamalla lasta hyvistä hygieniakäytännöistä ilman että aiheutat pelkoa. Esimerkiksi asiasta piirtäminen voi auttaa keskustelun avaamisessa.

Tärkeintä on ottaa lapsen huolet tosissaan. Huomioi lapsen tunteet ja kerro, että on luonnollista kokea pelkoa asiasta. Anna lapselle huomiosi ja kerro, että hän voi puhua asiasta sinulle.

2. Kerro asiasta lapsen ikään sopivalla tavalla

Lapsilla on oikeus saada totuudenmukaista tietoa siitä, mitä maailmalla tapahtuu, mutta aikuisilla on myös velvollisuus suojella lasta huolelta. Kerro viruksesta lapsen ikään sopivalla kielellä ja tarkkaile lapsen reaktioita. Huomio erityisesti vaikuttaako lapsi ahdistuneelta.

Jos et tiedä vastausta lapsen kysymykseen, älä arvaile. Hyödynnä tilaisuus tutkimalla vastauksia yhdessä lapsen kanssa. Selitä, että kaikki tieto internetissä ei ole totta ja on varminta luottaa asiantuntijoihin.

3. Näytä, miten virukselta suojaudutaan

Yksi tehokkaimmista keinoista suojella lasta koronavirukselta ja muilta taudeilta on kannustaa lasta säännölliseen käsinpesuun. Näytä lapselle, miten kädet pestään oikealla tavalla. Pienen lapsen kanssa käsienpesua voi harjoitella leikin kautta. 

Näytä lapselle myös, miten yskäistä tai aivastaa hihaan kämmenien sijaan ja selitä että on järkevää pysytellä etäällä ihmisistä, jotka yskivät tai aivastelevat.

Pyydä lasta kertomaan, jos hänellä on kuumeinen tai yskäinen olo tai jos hänen on hankala hengittää.

4. Ole lapsen tukena

Television ja internetin informaatiotulva viruksesta luo tunteen, että kriisi on kaikkialla. Lapsen voi olla vaikea erottaa television kuvia omasta todellisuudestaan ja hän saattaa kokea olevansa välittömässä vaarassa.

Ohjaa lapsen huomio leikkeihin ja pidä kiinni tavallisista rutiineista, erityisesti ennen nukkumaanmenoa. Luo lapsen kanssa uusia rutiineja, jos virus aiheuttaa poikkeuksia tavalliseen arkeen.

Muistuta lasta, ettei hän todennäköisesti sairastu ja että suurin osa viruksen saaneista ihmisistä ei tule kovin sairaiksi. Selitä, että aikuiset tekevät koko ajan töitä sen eteen, että perheenne olisi turvassa.

Jos lapsellasi on oireita, selitä että lapsen on pysyteltävä kotona tai sairaalassa koska se on turvallisempaa lapselle ja tämän ystäville. Osoita, että ymmärrät, että eristäytyminen on toisinaan vaikeaa, pelottavaa ja jopa tylsää ja korosta, että sääntöjen noudattaminen auttaa pitämään kaikki turvassa.

5. Varmista, että lasta ei kiusata ja että lapsi itse ei kiusaa viruksen takia

Selitä, että koronaviruksella ei ole mitään tekemistä sen kanssa miltä joku näyttää, mistä he ovat kotoisin tai mitä kieltä he puhuvat. 

Muistuta lasta, että jokaisella on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi. Kiusaaminen on aina väärin ja meidän kaikkien tulee olla mukavia toisillemme ja tukea toisiamme.

6. Näytä lapselle, että ihmiset välittävät toisistaan

Lapsen on tärkeää tietää, että ihmiset auttavat toisiaan. Kerro lapselle terveysalan työntekijöistä, tutkijoista ja nuorista, jotka, muiden joukossa, työskentelevät viruksen leviämisen estämiseksi ja yhteisöjen turvassa pitämiseksi. Tieto siitä, että ihmiset tekevät asialle jotain, voi auttaa lasta huomattavasti.

7. Huolehdi myös omasta hyvinvoinnistasi

Pystyt paremmin auttamaan lastasi, kun voit itse hyvin, silla lapset ovat herkkiä aikuisten reaktioille. Suojele lasta osoittamalla, että sinä aikuisena olet rauhallinen ja otat vastuun tilanteesta.

Jos koet olosi ahdistuneeksi tai järkyttyneeksi, puhu muiden perheenjäsenten tai ystävien kanssa ja järjestä aikaa asioille, jotka auttavat sinua rentoutumaan ja toipumaan.

8. Varmista lapsen olotila keskustelun päätteeksi

Keskustelun lopussa on tärkeää varmistaa, että lapsella on kaikki hyvin. Yritän arvioida, onko lapsi ahdistunut tarkkailemalla tämän kehon kieltä ja hengitystä ja panemalla merkille puhuuko lapsi hänelle tyypillisellä äänensävyllä.

Muistuta lasta, että tämä voi koska tahansa puhua asiasta uudelleen kanssasi. Muistuta myös, että välität, kuuntelet ja olet lapsen tukena, jos virus huolestuttaa häntä.