Eläinlääkäripalveluissa huomioidaan poikkeusolojen vaikutukset

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut tiedottaa eläinlääkäripalveluista koronavirusepidemian aiheuttamien poikkeusolojen aikana.

Ruokavirasto on ohjeistanut kuntia kunnallisten eläinlääkäripalvelujen kriittisten tehtävien turvaamisessa erityistilanteessa. Ohjeiden tarkoituksena on myös vähentää väestöön kohdistuvaa tartuntapainetta.

Kunnallisten eläinlääkäripalvelujen ensisijaisena tavoitteena poikkeusoloissa on varmistaa elintarvikehuoltoa. Tämän vuoksi eläinlääkäripalvelujen resurssit tulee ohjata tuotantoeläinten kiireelliseen eläinlääkäriavun saatavuuden ja elintarviketurvallisuuden ja ruokaturvallisuuden varmistamiseen.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluissa tämä tarkoittaa, että eläinlääkintähuolto joutuu supistamaan toimintaansa. Vastaanotoilla työskentelee samanaikaisesti vähemmän henkilökuntaa kuin aiemmin, jotta kontaktimäärä ihmisten välillä pienenee.

Ensisijaisesti hoidetaan kiireelliset tuotantoeläinsairaudet, kiireelliset lemmikkieläintapaukset, terveydenhuoltokäynnit valtakunnallisen terveydenhuolto-ohjelmien ohjeistuksen mukaan ja kiireettömät tuotantoeläintapaukset. Kiireettömät lemmikkieläintapaukset siirretään mahdollisuuksien mukaan myöhempään ajankohtaan.

Ohjeita asiakkaille vastaanotolla ja tilakäyntien järjestämiselle

  1. Älä asioi flunssaisena, jos lähipiirissä on joku oireinen tai olet tullut ulkomailta. Näissä tapauksissa järjestä joku muu tuomaan eläin vastaanotolle.
  2. Vastaanotolle tullessa eläimillä saa olla vain yksi saattaja mukanaan, poikkeustapaukset sovitaan erikseen. Eläinlääkärikäynnit vain sovitusti etukäteen soittamalla.
  3. Lääkkeiden tai ruokien noutajien tulee soittaa etukäteen.
  4. Vastaanotolle saapuessasi soita ovikelloa ja odota lisäohjeita ulkopuolella.
  5. Käsienpesu saippualla 20 sekunnin ajan vastaanotolle tultaessa ja lähdettäessä, käsien huolellinen kuivaus ja desinfiointi.
  6. Suositellaan kortilla maksamista, vältäthän siis käteistä.
  7. Tilojen vastuulla on järjestää kaikille vierailijoille puhtaat konepestyt suojavaatteet tai kertakäyttöiset suojavaatteet, käsienpesu mahdollisuus, käsipyyhepaperit (yhteisten pyyhkeiden käyttö ei ole suositeltavaa), nestesaippua sekä käsien desinfektioaine.