Mökkeily seudulla on lisääntynyt – Pääministeri toivoo kansalaisia palaamaan koteihinsa

Järvi-Suomen Energian sähkön mittaustiedoista on havaittu vapaa-ajan asukkaiden lisääntynyt sähkönkäyttö. Järvi-Suomen Energian jakelualueella sekä sähkönkäyttö että sähkön pientuotanto, kuten aurinkopaneeleilla tuotettu energia, ovat kasvaneet verrattuna aiempaan vastaavaan ajankohtaan.

– Vapaa-ajan asukkaiden määrän kasvu on havaittu myös Etelä-Savon alueen päivittäistavarakaupoissa, kertoo marketkaupan johtaja Iiro Siponen Osuuskauppa Suur-Savosta.

Vilkkaiden mökkipaikkakuntien päivittäistavarakaupoissa myynti on kasvanut kymmenillä prosenteilla.

Keskiviikkona 25.3. Suomen pääministeri Sanna Marin esitti vahvan toiveen, että mökeillään oleskelevat suomalaiset palaisivat välittömästi kotipaikkakunnilleen.

Ajankohtaiset varoitukset Etelä-Savossa

Ilmatieteen laitos on antanut Etelä-Savoon ruohikkopalovaroituksen.

Ruohikkopalon vaara on kuivuudesta johtuen ilmeinen. Ruohikkopalovaroituksen aikana avotulen tekeminen on kielletty. Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti.

Myös jäätilanne on Etelä-Savossa todella huono, eikä jäille kannata enää mennä.

Ihmisiä pyydetään kiinnittämään huomiota turvallisuuteen ja välttämään toimia, jotka kuormittaisivat pelastustoimea tai muita viranomaisia.

Tilanne sivistystoimessa rauhallinen

25.3. pidetyssä Etelä-Savon valmiusfoorumin kokouksessa painopisteenä oli sivistystoimi. 

Tilanne on Etelä-Savon alueella sivistystoimessa on rauhoittunut. Ruokailun järjestäminen, myös muille kuin nyt opetukseen osallistuville, on noussut keskusteluun ja tätä selvitellään monissa kunnissa.

Varhaiskasvatuksessa paikalla olevia lapsia on huomattavasti tavallista vähemmän. Lisäksi korostetaan, ettei sairaana olevia lapsia tule viedä hoitoon.

Ammatillista opetusta, lukio- sekä korkeakouluasteen opetusta ja ohjausta järjestetään nyt vaihtoehtoisilla tavoilla, pääasiassa etäopetuksena. Työpaikalla järjestettävää koulutusta sekä harjoitteluja ja näyttöjä jatketaan, jos se on työpaikan puolesta mahdollista ja koulutuksen järjestäjä sekä työnantaja arvioivat, että työympäristö on turvallinen opiskelijalle.