Koronatartuntoja 21 Essoten alueella

Tietoon tulleiden koronatartuntojen määrä Essoten alueella on pysynyt perjantai-illan jälkeen 21:ssä. Perjantain ja viikonlopun testien tulokset eivät ole tosin vielä tulleet.

– Perjantain pomppaus osoitti, että päivittäiset kasvut voivat olla suuria. Testitulosten saamisessa THL:ltä on edelleen vaikeuksia ja vastaukset tulevat usein suuremmissa erissä, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

THL:n koronakartan mukaan tartuntoja näyttää olevan Essoten alueella paljon suhteessa väestömäärään. Seppälän mukaan tämä johtuu tartuntaketjujen tarkasta selvittämisestä.

– Koska testejä oli vähän, teimme ankarasti työtä tartuntaketjujen selvittämisessä. Olemme myös hyvin onnistuneesti kohdentaneet tehdyt testit oikeisiin epäiltyihin tautitapauksiin, Seppälä sanoo.  

Essote julkaisee nyt  tietoja tartuntojen alkulähteistä:

  • Ulkomaan matkalta 6
  • Kotimaan matkalta 4
  • Paikallisia tartuntoja 11
  • Yhden kohdalta tartuntatautiketju ei ole vielä täysin selvä

Koronan oirekuva tarkentui

Koronatartuntojen oirekuva on tarkentunut potilailta saatujen tietojen perusteella.

– Flunssaoireiden (kuumetta, yskää ja hengenahdistusta) lisäksi monilla näyttää olevan ripulia tai maku- ja hajuaisti saattavat kadota. Flunssaoireisten on syytä ottaa yhteyttä numeroon 116 117, jos näitä lisäoireita ilmenee hankalana, kertoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Soitot ikäihmisille alkavat tiistaina

Essoten soitot niille ikäihmiselle, jotka eivät ole Essoten palvelujen piirissä, alkavat tiistaina 31.3. Soittoja tehdään kello 8 – 15 välisenä aikana. Soittoja ei tehdä viikonloppuisin.

– Ensin soitamme yli 80-vuotiaat ja sitten jatkamme 70-79-vuotiaisiin. Soittajina ovat Essoten työntekijät ja vapaaehtoisia, jotka ovat pääosin entisiä sote-alan ammattilaisia, kertoo vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Niina Kaukonen.

Puhelut tulevat 040 3599 -alkuisista numeroista, joten niihin on turvallista vastata. Puhelut ovat luottamuksellisia.

Puhelujen tarkoituksena on selvittää, että kaikki asiat ovat kunnossa poikkeustilanteessa erityisesti ruoka- ja apteekkiasioiden suhteen ja että kaikki saavat asiointiapua tarvittaessa. Puhelun aikana annetaan tietoa koronaviruksesta, taudin ennaltaehkäisystä ja siihen varautumisesta. Soittojen avulla pyritään lisäämän turvallisuuden tunnetta ja vähentämään yksinäisyyttä.

– Soittojen avulla kannustetaan iäkkäitä ihmisiä myös jumppaamaan ja ulkoilemaan sekä muistutetaan turvaväleistä ulkoilun aikana. Kunnon ylläpitäminen on juuri nyt erityisen tärkeää, Kaukonen muistuttaa.

Lue järjestöjen tarjoamasta avusta täältä.