Kaupunki valmistautuu yksinyrittäjien tuen myöntämiseen

kaupungin logo

Työ- ja elinkeinoministeriö on 27.3.2020 julkistanut koronapandemian johdosta uuden yksinyrittäjätuen, jossa valtio jakaa 100 miljoonan euron tukipotin kuntien kautta hädänalaisille yksinyrittäjille.

– Emme ole saaneet Työ- ja elinkeinoministeriöltä vielä lopullista ohjeistusta, mutta saamiemme tietojen perusteella olemme kyenneet ennakoimaan tulevaa. Mikkelin hakuprosessi on valmisteltu ja pitkälti rakennettu valmiiksi, toimitusjohtaja Juha Kauppinen Mikkelin kehitysyhtiö Mikseistä kertoo.

Tavoitteena on tehdä tukiprosessi mahdollisimman kevyeksi kaikille.

-Tuen jakaminen on kunnille vapaaehtoinen tehtävä. Näemme Mikkelissä yrityskentän tilanteen ja haluamme olla kaikin tavoin helpottamassa sitä ahdinkoa, johon yritykset ovat nyt joutuneet.

Kuntien on määrä saada lopulliset tiedot yksinyrittäjätuesta tiistaina 7.4.2020. Tuen jakaminen edellyttää lisäksi valtioneuvoston asetusta, josta on määrä päättää keskiviikkona 8.4.2020. Asetus tulisi alustavien tietojen mukaan voimaan torstaina 9.4.2020, jonka jälkeen tuen jakaminen on mahdollista.

-Korostan kuitenkin, että tässä vaiheessa muutokset ovat mahdollisia. Uskon meidän saavan tällä viikolla Työ- ja elinkeinoministeriöltä tarkan aikataulun, Kauppinen toteaa.

Yksinyrittäjätuki lyhyesti

Yrittäjä voi saada valtiolta 2000 euron suuruisen tuen. Tuen jakavat kunnat.

Tuen myöntämisen kriteerit ovat alustavasti seuraavat:

  • yrittäjän tulee olla päätoiminen yrittäjä
  • yrityksessä tulee olla vain yksi yrittäjä, ei työntekijöitä
  • yrityksellä on merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen vuoksi, ja tilanne on heikentynyt 31.12.2019 jälkeen
  • yritys ei ole ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä
  • yrityksellä ei ole verovelkaa

Tuen myöntäminen edellyttää, että yrittäjä lähettää kuntaan hakemuksen tuen maksamiseksi. Mikkelissä hakemuksen arvioi Mikkelin kehitysyhtiö Miksei, jonka arvioon perustuen virkamies tekee tukipäätöksen. Hakijan ohjeistus on parhaillaan tekeillä ja julkaistaan lähipäivinä.