Ruuhka kasvoi Essoten puhelinpalveluissa

Uusia koronavirustartuntoja ei löydetty viikonlopun aikana Essoten alueella. Muutamia henkilöitä on asetettu karanteeniin toisella alueella todetun tapauksen vuoksi.

Ruuhkat puhelinpalveluissa ovat kasvaneet entisestään.

– Soittajamäärissä on ollut kymmenien prosenttien kasvuja viime viikkoihin ja moninkertaistumista verrattuna normaalitilanteeseen. Maanantaina aamulla saattoi tulla samaan aikaan 60 – 80 puhelua ja odotusaika venyä 1 – 2 tuntiin päivystysavun numerossa, terveysneuvossa ja ajanvarauksessa, kertoo Essoten pandemiapäällikkö ja päivystyspalvelujen palvelualuejohtaja Hans Gärdström.

Terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä muistuttaa, että hoitotakuun voimassaolon aikana Essote ei voi ajaa muita toimintoja alas ja siirtää henkilöstöä esimerkiksi puhelinpalveluihin tai näytteenottoon.

– Kiireelliset rekrytoinnit ovat meneillään odotusaikojen lyhentämiseksi. Näytteet olemme pääsääntöisesti pystyneet ottamaan vuorokauden kuluessa. Puhelinpalveluihin on kuitenkin hankalampaa polkaista kymmeniä ihmisiä aamuruuhkia purkamaan, Seppälä kertoo.

Laboratorioanalytiikasta Essotelle vastaa pääosin Mikkelin keskussairaalalla sijaitseva Islabin laboratorio. Näytteiden tulokset on saatu yli 80 prosentille näytteistä alle vuorokaudessa.

– Valitettavasti osan Kuopioon menneiden näytteiden vastauksissa on ollut useiden vuorokausien viive. Tämän takia ne näytteet, joita ei voida jatkossa tehdä kapasiteetin takia pikanäytteinä Mikkelissä, lähtevät tästä vuorokaudesta eteenpäin Ruokaviraston laboratorioon Helsinkiin, Seppälä kertoo.

Essote tiedottaa kasvomaskien jakelusta vähävaraisille erikseen tiistaina 18.8.