Koronatestien tulosten saaminen on viivästynyt Essotella

Koronavirustestien tulosten saapuminen Essotelle kestää muutamia päiviä. Useimmat näytteet tutkitaan Islabin laboratoriossa Mikkelin keskussairaalassa. Osa joudutaan lähettämään muualle.

Viime perjantaina ja lauantaina 21. – 22.8. otetut koronavirusnäytteet jouduttiin lähettämään Ruokaviraston sijaan Kuopion yliopistollisen sairaalan Islabin laboratorioon.

Näytteiden määrät ovat kasvaneet niin suuriksi, että KYS:issä sijaitsevan laboratorion toiminta on ruuhkautunut ja vastaukset viipyvät siellä jopa 6 – 7 vuorokautta.

Kaikki tulokset ilmoitetaan heti kun ne saadaan, mutta viivettä on myös Essoten päässä, koska vastauksia tulee paljon ja niiden käsittely vie oman aikansa. Negatiivinen tulos ilmoitetaan asiakkaalle joko tekstiviestillä tai soittamalla. Positiivisesta tuloksesta soittaa aina lääkäri.

Tulokset ovat löydettävissä myös Omakanta-palvelussa.

– Jos odottelet testitulosta ja oireet ovat helpottaneet, kahden oireettoman päivän jälkeen voit palata normaaliin elämään, sanoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Aikoja voidaan joutua perumaan tai siirtämään

Henkilöstön sairaspoissaolojen takia ja sisäisten tehtävän siirtojen vuoksi aikoja joudutaan siirtämään ja perumaan monessa terveyspalvelujen yksiköissä.

– Tilannetta pyritään helpottamaan lisärekrytoineilla, mutta faktaa on, että henkilöstön määrä on hyvin tiukka ja nykyinen poikkeustilanne aiheuttaa huomattavia haasteita täysin normaalin toiminnan pyörittämiseen, Santeri Seppälä kertoo.