Mikkelin kaupunki kohdisti perintövaroja ikäihmisten liukuesteisiin

Sulavia jääpuikkoja.

Mikkelin kaupunki on hakenut ja saanut ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseen suunnattuja perintövaroja, joista on saatu rahoitus yli 65-vuotiaiden kenkien liukuesteiden kustannuksiin. Mikkelissä on ikääntynyt väestö, noin 26 prosenttia on yli 65-vuotiaita eli yhteensä noin 14 000 ikäihmistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan jokaisena talvikuukautena noin 20 000 suomalaista loukkaantuu ulkona liukastumisen seurauksena. Lievien vammojen lisäksi kaatumiset ja liukastumiset aiheuttavat runsaasti vakavia vammoja, kuten murtumia, nivelten sijoiltaanmenoja ja päävammoja, joista voi seurata pitkäaikaista haittaa. Iän myötä kaatumisten määrä lisääntyy huomattavasti ja seuraukset ovat yleensä vakavammat. Yli 75-vuotiaista jopa 70 prosenttia tarvitsee hoitoa liukastuttuaan.

THL:n mukaan liukuesteillä voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä. Suomessa yhden lonkkamurtuman hoito leikkauksineen maksaa noin 20 000 euroa. Liukuesteiden kappalehinta puolestaan vaihtelee kymmenen euron molemmin puolin. THL suosittelee kävelijöille liukuesteitä. Saatavilla on muun muassa nastallisia kenkiä ja irrotettavia, nastallisia liukuesteitä. Kiinteät nastat voi myös asentaa jälkikäteen kenkiin. Sisätiloissa asioinnin kannalta on kuitenkin olennaista, että liukuesteet ovat nimenomaan irrotettavat tai käytössä on nastakengät, joilla on turvallista liikkua myös sisätiloissa.

Mikkelin kaupungille yhteisöllisyys, osallisuus ja yksinäisyyden vähentäminen ovat keskeisiä tavoitteita. Kaikille tavoitellaan aktiivista ja hyvinvointia tukevaa arkea liikkumisen ollessa tärkeänä osana. Kaupunkilaisille halutaan mahdollistaa sujuva ja turvallinen elämä vauvasta ikäihmisiin. Kaupunki pitää arvoissaan yhdenvertaisuutta tärkeänä tavoitteena. Tavoitteet turvallisen liikkumisen ja aktiivisuuden mahdollistamiseksi toteutuvat tarjoamalla ikäihmisille liukuesteitä.

Liukuesteiden hankinta toteutetaan paikallisesta liikkeestä, jolloin halutessaan käyttäjät voivat sovittaa liukuesteet ja saada tarvittaessa niiden käyttöön opastuksen. Liukuesteiden kilpailutus toteutettiin alkusyksystä 2020 ennen syysliukkaiden alkua. Kilpailutuksen voitti Tavaratalo Carlson.

Tavaratalojohtaja Taru Kuosma iloitsee alkaneesta yhteistyöstä.

– Meille on suuri ilo saada olla mukana parantamassa ikäihmisten turvallista liikkumista etenkin näin haasteellisina aikoina.

Ikäihmisten liukuesteiden sovituspäivät ovat torstai ja perjantai tavaratalon aukioloaikojen mukaisesti. Liukuesteiden jakelu jatkuu läpi talven.

– Turvallisuusnäkökulma on näin korona-aikana Carlsonilla perusta kaikelle asiakaspalvelulle, Taru Kuosma korostaa.

Kaupunki toimittaa sovituspisteelle kasvomaskit asiakkaiden käyttöön, käsidesiä on aina tarjolla ja henkilökunta muistuttaa tarvittaessa paikan päällä riittävistä turvaväleistä. Carlsonilla henkilökunta on töissä vain terveenä ja luonnollisesti myös asiakkaiden toivotaan tulevan paikalle vain terveenä. Carlson sijaitsee kaupungin keskustassa osoitteessa Hallituskatu 6. Jakopäivät ovat torstai ja perjantai.