Muutoksia kirjastojen palveluihin – Lue täältä ohjeistukset ja käytännöt

Kirjaston hyllyjä.

Essote on antanut uusia ohjeistuksia koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi. Myös kirjastoissa tulee voimaan rajoituksia ja suosituksia, jotka ovat näillä näkymin voimassa 2.–21.12.2020.

Kirjastojen aukioloajat, myös omatoimiaukioloajat, pysyvät ennallaan, mutta kirjaston käytössä ja palveluissa on paljon rajoituksia. Pääkirjastolla otetaan käyttöön 3.12. alkaen rajoitettu asiointialue kirjaston 1. kerroksessa. Kaikissa kirjastoissa on käytössä pika-asiointi itsepalvelua suosien. Aineistot suositellaan varaamaan Lumme-Finna-verkkokirjaston kautta. Joulun aikaan 24.–27.12. kirjastot on suljettu, myös omatoimikirjastot.

Noudata kirjastokäynnillä turvaohjeita

Kirjastoon ei saa tulla sairaana tai flunssaoireisena. Pidä kahden metrin turvaväli muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan. Pese kädet tai käytä käsidesiä aina, kun tulet kirjastoon ja kun lähdet kirjastosta. Käytä kasvomaskia, jos se on sinulle mahdollista.

Pääkirjastolle rajattu asiointialue

Pääkirjastolla on 3.12. alkaen pääsy vain rajatulle asiointialueelle 1. kerroksessa. Kaikkea aineistoa saa lainaksi varaamalla etukäteen Lumme-verkkokirjastossa. Odota saapumisilmoitusta ennen kuin tulet noutamaan varattua aineistoa. Rajatulta asiointialueelta voit noutaa varauksia ja palauttaa aineistoja. Palautusluukku on käytössä myös kirjaston aukioloaikoina.

Rajatulla asiointialueella on varausten noudon lisäksi lainattavana valikoima uutuuksia, lasten- ja jouluaineistoa. Rajatulla asiointialueella on mahdollisuus käyttää tietokoneita välttämättömään, pikaiseen asiointiin. Maksut voi maksaa Lumme-verkkokirjastossa. Välttämättömät maksut voi maksaa asiakaspalvelussa. Rajatulla asiointialueella saa olla enintään 20 henkilöä kirjaston henkilökunta mukaan lukien.

Asiointi kirjastoissa

Asioi kirjastossa mahdollisimman ripeästi. Voit viipyä kirjastossa enintään 15 minuuttia. Käytä ensisijaisesti lainaus- ja palautusautomaatteja.

Tietokoneet, tulostimet ja kopiokoneet ovat käytettävissä välttämättömään asiointiin. Voit olla koneella enintään 15 minuuttia. Pääkirjaston Tiennet-huone ja tietokoneluokka eivät ole käytössä.

Suosittelemme varaamaan aineistot etukäteen Lumme-Finna-verkkokirjastossa. Voit tehdä varauksia myös hyllyssä oleviin aineistoihin. Odota saapumisilmoitusta. Saapumisilmoituksen saatuasi varaamasi aineistot ovat noudettavissa varaushyllystä viikon ajan. Varaaminen on maksutonta.

Jos sinulla on kysyttävää, suosi verkko- ja puhelinasiointia. Voit soittaa palvelupuhelimeen 050 311 7480 (pääkirjaston palveluaikoina), omaan lähikirjastoosi tai lähettää sähköpostia osoitteeseen kirjasto@sivistys.mikkeli.fi. Lumme-verkkokirjastossa on chat-palvelu arkisin kello 10–14.

Poikkeukset palveluissa

Et voi jäädä lukemaan, oleskelemaan, työskentelemään tai opiskelemaan kirjaston tiloihin. Pääkirjastossa on käytössä vain rajoitettu asiointialue kirjaston 1. kerroksessa.

Kaikki kirjastotiloissa pidettävät tapahtumat ja tilaisuudet on peruttu. Ryhmäkäyntejä ja digiopastuksia ei järjestetä.

Liikkuvien kirjastopalvelujen pop up -kirjastot, koulu- ja muut käynnit on peruttu.

Kirjastotiloissa olevien asiakkaiden määrää rajoitetaan kirjastotilan koon mukaan. Anttolan, Haukivuoren, Hirvensalmen, Pertunmaan, Puumalan ja Ristiinan kirjastoissa saa olla samanaikaisesti korkeintaan 10–15 asiakasta. Otavan ja Suomenniemen kirjastoissa saa olla samanaikaisesti korkeintaan 5–10 asiakasta.

Kirjasto palvelee turvallisesti verkossa

Voit uusia lainoja ja tehdä varauksia Lumme-Finna-verkkokirjastossa kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Pin-koodin saat esittämällä kirjastokortin kirjastossa. Unohtuneen pin-koodin saat tilattua verkkokirjaston kautta sähköpostiisi. Varaaminen on maksutonta. Jos sinulla on maksettavana kirjaston maksuja, voit maksaa ne verkkokirjaston kautta verkkomaksuna.

Saat Lumme-Finnan kautta myös kirjaston hankkimat e-aineistot käyttöösi kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Voit maksutta lukea sähköisiä kirjoja, äänikirjoja ja lehtiä, kuunnella musiikkia ja katsoa elokuvia. E-aineistoista ei kerry myöhästymismaksuja.