Essote tiedottaa taas uusista tartunnoista – Ylimääräisen koronaosaston perustamiseen on varauduttu

Nainen kasvomaskissa, taustalla koronaviruksen mikroskooppikuvia.

Essote tiedottaa, että uusia koronavirustartuntoja on löytynyt 9.12. jälkeen kaikkiaan seitsemän. Pieksämäellä positiivisia testien tuloksia havaittiin viisi.

9.12. löytyi myös kaksi uutta tapausta Joroisista, jonka kokonaissaldo tältä viikolta on neljä tartuntaa.  Joroisten perusterveydenhuollon hoitaa Varkauden terveystoimi.

– Useat tartuntaketjut on saatu hallintaan. Riski tautitilanteen nopeaan huonontumiseen on koko ajan edelleen olemassa ja yksikin tapaus voi huonontaa tilanteen nopeasti. Rajoituksia ja suosituksia tulee noudattaa tarkasti, kehottaa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Essoten koronalääkärit arvioivat, että viimeisen viikon aikana kertyneiden tartuntojen suuren lukumäärän johdosta sairaalahoidon tarve voi kasvaa vielä useiden lähiviikkojen aikana. Tämä aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä, muun muassa varattuja hoitoaikoja saatetaan perua.

– Essote varautuukin ylimääräisen koronaosaston perustamiseen, jos nykyiset koronaosastot täyttyvät. Covid-19:n sairaalahoito on yleensä pitkäkestoista ja vie kapasiteettia paljon enemmän kuin keskimääräiset hoitojaksot, Seppälä kertoo.

Koronan vuoksi Essotessa on viime viikkojen aikana ollut erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa hoidossa yli kaksikymmentä henkilöä, joista kolme on menehtynyt hoitojakson aikana erikoissairaanhoidon puolella. Menehtyneet ovat olleet iäkkäitä henkilöitä, joilla on ollut koronan lisäksi perussairauksia. 

Essoten sisällä on jouduttu tekemään suuria henkilöstön siirtoja potilasmäärän kasvun sekä kuntayhtymän työntekijöiden sairastumisten ja altistumisten takia.

Lue Essoten alueen altistumispaikat täältä.