Essote on siirtynyt epidemian perusvaiheeseen – Rajoitukset säilyvät pääosin ennallaan

Koronanäytteenoton ovi sairaalalla.

Essoten alueen koronanyrkin tulkinnan mukaan alue on siirtynyt toistaiseksi koronaepidemian perusvaiheeseen. Eri viranomaisista koostuva koronanyrkki teki linjauksen kokouksessaan 19.1.

Tartuntojen määrä ja sitä myötä alueellinen ilmaantuvuusluku ovat pudonneet siinä määrin, että viralliselta nimeltään Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän alueen alueellisen tartuntatautien torjunnan ja varautumisen yhteistyöryhmä katsoo alueen olevan perusvaiheessa.

– Rajoitukset pidetään pääosin entisellään, koska uusia muunnoksia viruksesta on liikkeellä. Valtiovallan puolelta on tullut tästä myös ohjausta ja tavoitteena on, etteivät tartunnat lähtisi hallitsemattomaan nousuun. Suurimmat muutokset ohjeistukseen tulivat ulkona tapahtuvaan aikuisten harrastustoiminnan mahdollistamiseen, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja ja koronanyrkin puheenjohtaja Santeri Seppälä.

Kunnat tulevat tekemään omia ohjeistuksiaan ja rajoituksiaan Essoten alueen koronanyrkin linjausten perusteella 22.1. mennessä. Aluehallintovirasto jatkaa kokoontumisrajoituksia.

Uusia koronatartuntoja on löytynyt 19.1. jälkeen yksi Mikkelistä. Tartunnan johdosta noin kymmenen henkilöä on asetettu karanteeniin. Tartunnan lähde on muualla Suomessa.

Seudulla on myös oleskellut muilla alueilla koronatesteissä positiivisen tuloksen saaneita henkilöitä. Tämän johdosta Essote on päivittänyt altistumisen paikkoja.

Rokotetut saavat nyt toisen piikkinsä

Koronarokotuksia on annettu vauhdikkaasti.  Tällä viikolla alkavat toisen annoksen rokotukset, jotka annetaan 3 – 4 viikkoa ensimmäisestä.

– Ensi viikolla saamme puolet vähemmän rokotteita kuin mitä alun perin oli suunniteltu Essoten saavan. Tämä johtuu siitä, että Suomeen tulee vähemmän koronarokoteannoksia. THL määrittelee koronarokotemäärät sairaanhoitopiireille, kertoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Koska rokotteita tulee nyt selkeästi vähemmän, rokotteet menevät toistaiseksi kakkosannosten jakoon. Ne, joilla on jo aika ensimmäiseen rokotukseen, saavat rokotteen suunnitellusti.

– Olemme varautuneet jatkamaan laajasti koronarokotuksia, kun saamme rokotteita lisää. Alustavan tiedon mukaan mahdollisesti jo viikolla kuusi olisi tulossa isompi rokote-erä, Gärdström kertoo.