Häiriötilanteiden johtoryhmä päätti jatkaa suurinta osaa koronarajoituksista

Kaupungintalon etuovi.

Mikkelin kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmä kokoontui torstaina 21.1.2021. Alla olevat päätökset ovat voimassa lauantaista 23.1.2021 alkaen toistaiseksi, ellei toisin mainita. Kaupunki tukeutuu päätöksissään Essoten antamiin linjauksiin, noudattaen valtakunnallisia ohjeistuksia. Pandemiatilanteesta ja kansallisista ohjeista johtuen nopeatkin muutokset ovat mahdollisia.

Linjaukset lasten liikunnan mahdollistamiseen säilyivät ennallaan

Nuorten liikunnan harrastamiseen ei tässä yhteydessä tehty muutoksia. Alle 18-vuotiaitten lasten ja nuorten liikunta ja harjoittelu mahdollistetaan kaupungin sisäliikuntapaikoissa kuten jäähalleissa, Haukihallissa, skeittihallissa ja Viihdeuimala Rantakeitaan liikuntasalissa. Lisäksi mahdollistetaan SM-tasolla kilpailevien ja muiden ammattimaisesti urheilevien harjoittelu ikään katsomatta. Sisäliikuntatiloissa maksimiosallistujamäärä on 20 henkilöä. Lasten harrastustoiminnassa on edelleen huomioitava, että lasten huoltajat noudattavat hygieniaohjeita, huolehtivat turvaväleistä ja käyttävät maskia kohtaamisissa.

Koulujen tiloissa mahdollistetaan alle 18-vuotiaitten liikuntaharrastukset ja muu harrastustoiminta hygieniaohjeistukset ja 20 henkilön maksimihenkilömäärä huomioiden.

Alle 18-vuotiaille voidaan järjestää myös kilpailutoimintaa koronaohjeistukset huomioiden. Lisäksi SM-tason aikuisten turnaukset ovat mahdollisia.

Aikuisten ryhmäliikunta mahdollista ulkokentillä

Aikuisten osalta mahdollistetaan ryhmäliikunta ulkotiloissa alle 20 henkilön ryhmissä. Pukuhuone- ja sosiaalitilat eivät kuitenkaan ole käytössä.

Kaupungin kuntosaleilla mahdollistetaan maksimissaan 10 henkilön harjoittelu yhtä aikaa, pois lukien Naisvuoren kuntosali, joka on suljettu yleisökäytöltä. Jokainen vastaa osaltaan itse laitteiden desinfioinnista käytön jälkeen. Muilta osin liikunta aikuisten harrasteryhmissä sisätiloissa ei ole sallittua.

Uimahallit suljettuina yleisöuinneilta – kuntoutuksen pienryhmätoimintaan tuli helpotuksia

Uimahallit on suljettu yleisöuinneilta. Sulku ei koske koululaisuinteja, ammattimaisesti urheilevien tai SM-tasolla kilpailevien urheilijoiden harjoittelua eikä alle 18-vuotiaitten ohjattuja ryhmiä. Lisäksi mahdollistetaan järjestäytyneiden uinnin harrasteryhmien ohjattu harjoittelu maksimissaan 20 henkilön ryhmissä harjoittelijoiden iästä riippumatta, pois lukien vesijumpat. Allasterapiat ja kuntoutuksen pienryhmät voivat jatkua alle 10 henkilön ryhmissä. Saunatilat eivät ole käytössä.

Tapahtumia ei järjestetä – kansalaisopiston tauko jatkuu

Toistaiseksi kaupunki ei järjestä yleisötilaisuuksia sisällä eikä ulkona. Myös kielto kaupungin omistamien tilojen käytöstä yleisötapahtumiin jatkuu. 

Kansalaisopiston lähes kaikki kurssit ovat tauolla maanantaihin 8.3.2021 saakka. Poikkeuksen tekevät alle 18-vuotiaiden toiminta, johon ei osallistu aikuisia sekä etäopetus, kielten nettikurssit  ja kaiken ikäisten  ulkoliikuntaryhmät, joihin osallistuu alle 20 henkilöä.

Etätyö jatkuu – kontaktien määrän toivotaan säilyvän pienenä

Kaupungin etätyösuositusta jatkettiin 8.3.2021 asti. Etätyösuosituksen mukaan etätyötä voi tehdä, niissä tehtävissä, joissa se on mahdollista, 5 päivää viikossa.

Yhdessä kaupungin tilassa voi olla yhtä aikaa paikalla maksimissaan 20 henkilöä.  Tämä koskee lähtökohtaisesti kaikkia kaupungin tiloja pois lukien koulut ja päiväkodit.

Kasvomaskin käyttöä jatketaan

Kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmä suosittaa edelleen kaupunkilaisten käyttämään kasvomaskia kaikissa kohtaamisissa kodin ulkopuolella. Tämä koskee myös lasten vienti- ja hakutilanteita kouluista, varhaiskasvatuksesta sekä harrastustoiminnoista. Muutoinkin kaupunki painottaa hygieniaohjeiden ja turvavälien merkitystä, silloin kuin kohtaamista ei voida välttää.

Kaupungin työntekijöiden tulee käyttää kasvomaskeja kaikissa niissä työtehtävissä, joissa samassa tilassa on enemmän kuin yksi henkilö. Tämä koskee myös koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilöstöä.

Nuorisotiloissa kaikkien yli 15-vuotiaitten tulee käyttää kasvomaskia.

Yli 12-vuotiaat oppilaat voivat halutessaan käyttää maskia koulupäivien aikana. Maskin käyttö on vapaaehtoista ja omakustanteista. Perheet voivat tarvittaessa hyödyntää Essoten jakelupisteistä jaettavia maksuttomia maskeja. Yläkoululaisten maskisuositusta arvioidaan tarvittaessa uudelleen tautitilanteen mukaan.

Lounashuoneen sulku jatkuu – osto- ja myyntilaskujen maksuajat palautuvat normaaleiksi

Häiriötilanteiden johtoryhmä päätti jatkaa kaupungin virastotalolla sijaitsevan Lounashuoneen sulkua 8.3.2021 saakka.

Osto- ja myyntilaskujen korona-ajalle tehdyt muutokset poistuvat 1.2.2021 alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupungin myyntilaskujen maksuaika palautuu 14 vuorokauteen ja kaupungin ostolaskut maksetaan helmikuusta alkaen laskun eräpäivänä.