Kolme uutta koronatartuntaa Essoten alueella – Santeri Seppälä muistuttaa kasvomaskien käyttämisestä

Nainen kasvomaskissa, taustalla koronaviruksen mikroskooppikuvia.

Essote tiedottaa perjantaina 5.2. kolmesta uudesta koronavirustartunnasta.

Tartuntojen johdosta on asetettu karanteeniin muutamia kymmeniä henkilöitä. Samaan aikaan karanteenista on vapautunut ihmisiä ja tällä hetkellä karanteenissa on noin sata henkilöä.

– Haluan jälleen tähdentää, että kasvomaskeja on syytä käyttää erityisesti julkisessa liikenteessä. Suositus on edelleen voimassa ja sitä kannattaa noudattaa, kuten myös ohjeita turvaväleistä ja käsien pesemisestä usein. Suuri osa tartunnoista näyttää tulevan pisaratartuntana, jolloin pinnoilta käsien kautta saaduilla tartunnoilla on suuri merkitys, muistuttaa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Tartuntojen johdosta altistumisen paikkoja on jälleen päivitetty. Lue altistumispaikat täältä.

Rokotteita tulossa lisää

Torstaina Essote avasi vajaat sata uutta rokotusaikaa yli 85-vuotiaille, kun uuden ohjeistuksen mukaan tehosterokotteen antamisen aikaa voitiin venyttää 12 viikkoon. Ajat menivät muutamissa sekunneissa.

Tähän asti Essote on antanut pistoksia Pfizer-yhtiön rokotteilla. Uuden tekniikan avulla rokotteiden määrä on saatu kasvatettua pulloista nyt seitsemään annokseen alkuperäisestä viidestä.

Ensi viikolle alueelle on luvattu myös Modernan ja Astra Zenecan rokotteita. 

– Pieni määrä Modernan rokotetta on menossa kotihoitoon, koska se säilyy jääkaappilämpötilassa ja on siten kätevämpi käyttää, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Katso rokotusten tilanne Essoten rokotusmittarista täältä.