Essoten koronatilanne on rauhallinen, mutta kaikkia suosituksia on syytä noudattaa tarkasti

Koronanäytteenoton ovi sairaalalla.

Viikonlopun aikana Essoten alueella todettiin kaksi uutta koronavirustartuntaa. Toinen tartunta liittyy aiempiin tartuntaketjuihin ja toinen on saatu muualta Suomesta.

Kokonaistilanne on tällä hetkellä rauhallinen, mutta Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä muistuttaa, että tilanne voi huonontua nopeasti. Muun muassa Itä-Savon alueelta on löytynyt muuntunutta brittiviruksen tyyppiä ja Essoten alueeltakin on lähetetty näytteitä sekvensoitavaksi. Tuloksia odotetaan lähiviikkoina. Suosituksia on syytä kuunnella vastaisuudessakin.

– Edelleen varsinkin aikuisten tulisi välttää tilanteita, joissa iso määrä ihmisiä samassa tilassa. Aikuisten harrastustoimintaa tulisi tehdä hyvin pienillä porukoilla ja mielellään ulkona. Kahden metrin turvaväliä tulisi noudattaa, jos ryhmässä on aikuisia henkilöitä, jotka eivät kuulu samaan talouteen, Seppälä suosittaa.

Rokotteita tulee jonkin verran lisää

​Uusia koronarokotteita tulee pieninä ryppäinä. Essote avaa uusia aikoja sitä mukaan, kun rokotteiden tulo varmistuu.

– Olemme saamassa koronarokotteita sen verran lisää, että laajennamme 10.2. lähtien rokotuksia ikäryhmään 80–84-vuotiaat, kertoo pandemiapäällikkö Hans Gärdström

– Valtaosa yli 85-vuotiaista on tavoitettu kotihoidon ja muiden Essoten kanavien kautta. Helpoiten rokotukseen pääsee varaamalla ajan suoraan nettisivujemme ajanvarauskalenterin kautta. Mikäli joku yli 85-vuotias on jäänyt ilman rokotetta eikä hänellä tai läheisellä ole nettiyhteyksiä, palvelee Essoten puhelinnumero 040 359 9781 häntä arkisin kello 8–15, Gärdström kertoo.

Seuraavassa vaiheessa Essote alkaa rokottaa potilaita, joilla on aktiivinen hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö tai krooninen munuaissairaus.

– Meillä on näiden potilaiden yhteystiedot ja soitamme heille, Gärdström sanoo.