Koronatartunnat jyrkässä kasvussa Mikkelissä – Essote suosittelee välttämään sosiaalisia kontakteja

Nainen kasvomaskissa, taustalla koronaviruksen mikroskooppikuvia.

Essote tiedottaa perjantaina 19. helmikuuta 16 uudesta koronavirustartunnasta. Kaikki uudet positiiviset testitulokset on havaittu Mikkelissä.

Sairaalahoidossa on viisitoista covid-19-taudin saanutta. Aiemmin kerrottuihin tartuntaketjuihin liittyen koronaan on menehtynyt yksi henkilö.

– Uudet positiiviset testitulokset liittyvät pääosin eilen tiedottamiimme baari- ja bilealtistuksiin. Altistuneiden määrä liikkuu sadoissa, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Essoten koronalääkärit suosittelevat nollaamaan aikuistenväliset sosiaaliset kontaktit oman perheen ulkopuolella ja pitämään aikuisten kaikessa ryhmämuotoisessa harrastustoiminnassa viikon tauon.

– Vetoamme, että anniskeluravintolat pitäisivät tämän viikonlopun ovensa kiinni tai vähintään varmistavat, että tiloissa ei voi altistua ja kaikissa tilanteissa pidetään kahden metrin turvavälit ja maskit muualla kuin omassa pöydässä. Ja jos viikonlopuksi on suunniteltu synttäreitä tai muita tapahtumia, niin ne kannattaa nyt ehdottomasti siirtää tulevaisuuteen, Seppälä suosittaa.

Koronatesteissä ruuhkaa – Mikkelin kapasiteettia lisätty

Koronatestaus on ruuhkautunut tietojärjestelmäongelmista johtuen Mikkelissä. Essote on lisännyt näytteenoton kapasiteettia Mikkelissä, mutta esimerkiksi perjantain 19.2. näytteenottoajat ovat jo täynnä.

Koronalääkärit kehottavat hakeutumaan koronatesteihin pientenkin oireiden johdosta.

– Muistutamme, että koronatestiin tulee hakeutua, jos ilmenee oireita tai on saanut erityisohjeet hakeutua testiin. Jos olet liikkunut julkisilla altistumispaikoilla, mutta olet oireeton, sinun ei tarvitse vielä hakeutua testiin, vaan seuraile oloasi ja vältä kontakteja, kehottaa pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Oireiden ilmaantuessa on hakeuduttava testiin. Testiin pääsee vain ajanvarauksella.

Testiin hakeutumiseen on kolme tapaa:

1) Mikkelin testiin nettivaraus: essote-covid.eaika.fi

2) Omaolo.fi-oirearvio ja yhteydenottopyyntö: omaolo.fi

3) Puhelimitse päivystysapu 116 117

Soittamista päivystyavun numeroon kannattaa välttää ja suosia sähköisiä ajanvarauksia. Päivystysavun numero on ruuhkautunut suurten soittomäärien vuoksi.

Mikkelin keskussairaalalle on avattu toinen tilapäinen näytteenottopiste, joka sijaitsee ulkotiloissa päivystyksen sisäpihalla, jonne käydään Pirttiniemenkadulta. Tähän pisteelle ohjataan vain päivystysavun 116 117 puhelinvarauksesta tai jäljitystiimin ohjaamana.

Vakituinen näytteenottopiste sijaitsee edelleen sairaalan pääoven vasemmalla puolen. Omaa vuoroa tulee odottaa ulkona kasvomaskia käyttäen ja turvaetäisyyksiä noudattaen. Tälle pisteelle ohjataan nettivarauksen kautta.

Katso julkiset altistumispaikat täältä.