Essoten alueella havaittu koronan eteläafrikkalaismuunnos – Tartuntaketjut on saatu kuriin

Nainen kasvomaskissa, taustalla koronaviruksen mikroskooppikuvia.

Essote tiedottaa perjantaina 12.3. neljästä uudesta koronavirustartunnasta. 

Kaksi tartuntaa löytyi Mikkelistä ja kaksi Joroisista. Kaikki tapaukset liittyvät aiempiin tartuntaketjuihin.

Yhdestä aiemmin uutisoidusta alueen tartuntaketjusta on sekvensoinnissa havaittu viruksen eteläafrikkalaismuunnos. Kaikkiaan ketjusta on todettu yhdeksän tartuntaa.

– Tapausten joukossa oli yksi jo molemmat rokotteet saanut henkilö. Sairaalahoitoon joutui ketjusta selvästi nuorempia henkilöitä kuin aiemmista tartuntaketjusta. Tämä osoittaa, että virusmuunnosten takia täytyy olla erityisen varovainen. Lähialueilla hyväkin tilanne on saattanut muuttua parissa päivässä erittäin vaikeaksi, muistuttaa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Uusia tautitapauksia ei ole enää löytynyt muuntoviruksen aiheuttaman tartuntaketjun liepeiltä.

Korona kuormittaa myös psyykkisesti

Essoten koronalääkärit ja sosiaalityön ammattilaiset haastavat alueen asukkaat pitämään huolta läheisistään. Viimeisen vuoden aikana on todettu selvästi enemmän itsemurhia kuin vuotta aiemmin.

– Psykiatrialla olemme nähneet käyntien hyökyaaltomaisen kasvun. Käyntimäärät lisääntyivät 23,7 prosenttia. Tämä tulee näkymään pitkään väestön psyykkisessä hyvinvoinnissa, terveydenhuollon järjestelmän kuormituksessa ja toki myös kustannuksissa, Santeri Seppälä arvioi.

Koronan vaikutukset näkyvät selvästi myös oppilas- ja opiskeluhuollossa, jossa kevään 2020 aikana erityisesti kuraattoreiden käyntimäärät lisääntyivät lähes 30 prosenttia.

– Asiakasmäärät ovat tämän jälkeen olleet jatkuvasti huomattavasti aikaisempaa korkeammalla tasolla, kertoo perhepalvelujen palvelupäällikkö Johanna Puhakka.  

Lasten ja nuorten lisääntyviin masennusoireiden on Essotessa hankittu myös lisäosaamista. Talven aikana on koulutettu 25 opiskeluhuollon ammattilaista – terveydenhoitajia, kuraattoreita ja psykologeja – nuorten masennusoireiden varhaiseen interventioon.