Essoten alue siirtyy epidemian perustasolle

Kasvomaski.

Koronavirustilanne jatkuu Essoten alueella rauhallisena. Tiistaina 20.4. Essote tiedotti yhdestä uudesta tautitapauksesta. Tartunnan alkuperä on ulkomailla.

Alueen koronakoordinaatioryhmä päätti lieventää rajoituksia. Essoten alue siirtyy epidemian kiihtymisvaiheesta perustasolle. Alueen kunnat tekevät "koronanyrkin" suositusten perusteella vielä omat päätöksensä.

– Suurimmat muutokset rajoituksissa ovat tällä erää, että aikuisten harrastustoiminta palaa tauolta ja kuntosalien rajoituksia puretaan. Julkiset tilat avautuvat, mutta niissä on edelleen noudatettava THL:n ohjeita, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Käytännössä useimmat rajoitukset jatkuvat perjantaihin 23.4. saakka, jolloin aluehallintoviraston kokoontumisrajoitus nousee kuudesta henkilöstä 20 henkilöön. 

Perusteena rajoitusten vähentämiselle on, että kuntayhtymän alueella koronavirustartuntojen määrä on laskenut ja samalla rokotuskattavuus ja riskiryhmien suojaamisen tilanne on parantunut.

Etätyötä suositellaan yhä, maskejakin on syytä käyttää

Yksityistilaisuuksien järjestämistä ei edelleenkään suositella. Etätyösuositus jää edelleen voimaan, mutta sanamuotoa lievennettiin kaikkiin niihin tehtäviin, ”joissa se ei aiheuta kohtuutonta haittaa”. Aiemmin sanamuoto oli velvoittavampi eli etätyötä suositeltiin kaikkiin niihin tehtäviin, ”joissa se oli mahdollista”.

Samoin kasvomaskien käyttöä suositellaan tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voida välttää. Turvavälit ja hyvä käsihygienia on syytä edelleen pitää käytäntönä.

– Uudet virusvariantit leviävät sen verran herkästi, että turvavälit, kasvomaskit ja käsienpesu on pidettävä edelleen rutiineissa ja näiden käyttöä jopa lisättävä, kun sosiaalisten kontaktien määrä lisääntyy. Näitä ohjeita Essoten alueen ihmiset ovat tähän asti kiitettävästi noudattaneetkin ja hyvää linjaa on syytä edelleen jatkaa, kehottaa pandemiapäällikkö Hans Gärdström.