Koronatartuntojen määrät ovat selkeässä laskussa koko maassa

Koronavirus ja maailmankartta.

Uusien covid-19-tapausten määrä on kääntynyt viimeisen viiden viikon aikana selvästi laskuun, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL. Suomessa epidemia on siis toistaiseksi rauhoittumassa. Annetut suositukset ja rajoitukset sekä ravitsemisliikkeiden sulku ovat selvästi olleet vaikuttavia ja estäneet tartuntoja. 

THL kuitenkin muistuttaa, että tartuntoja on edelleen paljon, joten tilanne voi jälleen nopeastikin heiketä, jos ihmisten väliset kontaktit lisääntyvät lähiviikkoina merkittävästi ja virus pääsee leviämään väestössä vapaammin. 

Tällä hetkellä todettujen tartuntojen määrä vastaa viime vuodenvaihteen ja loka-marraskuun 2020 tilannetta. Herkemmin tarttuvia muuntoviruksia on todettu koko maassa. Jotta suotuisa kehitys jatkuisi, rajoituksia on syytä purkaa asteittain ja tartuntojen määrän kehitystä tarkoin seuraten.

Epidemiatilanteissa on suuria alueellisia eroja. Heikoin tilanne on edelleen eteläisessä Suomessa, mutta esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tapauksia on selvästi aiempaa vähemmän. Etelä-Savossa Essoten alueella epidemiatilanne on perusvaiheessa. Myös rokotukset ovat edenneet, sillä nyt rokotteita annetaan Essotessa kaikille yli 60-vuotiaille.

Linkki: THL:n tiedote 22.4.2021