Kulttuurin unelmavuosi 2022 näkyy ja kuuluu koko Mikkelissä – Jatta Juhola aloitti hankepäällikkönä

Jatta Juhola.

Vuosi 2022 tulee olemaan Mikkelissä kulttuurin unelmavuosi. Teemavuotta toteuttava hanke on lähtenyt liikkeelle osana Saimaa-ilmiötä, jolla haetaan Savonlinnaa ja Saimaan aluetta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Kulttuurin unelmavuosi toteutuu Mikkelissä joka tapauksessa, kävi kulttuuripääkaupunkikisassa miten tahansa. Jatta Juhola aloitti hankepäällikkönä huhtikuussa.

Aiemmin Mikkelissä on toteutettu Liikkumisen unelmavuosi ja Lukemisen unelmavuosi, joista on jäänyt hyviä osallistamisen malleja tulevaan. Erilaisia kehittämistehtäviä työurallaan tehneellä Jatta Juholalla on jo mielessään oma kulttuuriunelmansa.

– Se, että kaikki mikkeliläiset jollakin tavalla osallistuisivat, Juhola sanoo.

– Osallistuminen ei välttämättä tarkoita sitä, että pitää lähteä johonkin tapahtumaan, vaan että jollakin tavalla kulttuuri koskettaisi jokaisen mikkeliläisen elämää ensi vuonna ja laajemminkin.

Kulttuurin unelmavuoden päätavoitteina ovat kulttuurin vahvistaminen, kulttuuri-, taide- ja tapahtuma-alan työllistäminen sekä hyvinvoinnin lisääminen alueella. Tavoitteena on myös luoda uusi toimintamalli, joka toimii esimerkkinä muille kaupungeille. Hanke edistää kokonaisvaltaisesti sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä, yhdenvertaisuutta sekä taloudellista kestävyyttä aineettomien tuotteiden ja palveluiden myötä. 

Kulttuuri näkyviin rohkealla otteella

Unelmavuoteen ja kulttuurin ilosanomaan ei voi vuoden 2022 aikana olla törmäämättä, Juhola lupaa.

– Ajatuksena on, että kulttuuri näkyy ja kuuluu vuoden aikana ympäri laajaa Mikkeliä, ei pelkästään ruutukaava-alueella.

Korona-ajan myötä on puhuttu paljon kulttuurialan ahdingosta. Erilaisille tapahtumille, elämyksille ja yhdessä tekemiselle on tulevina aikoina valtavasti tilausta. Jatta Juhola näkee unelmavuoden sateenvarjona kulttuurialan toimijoille, joille mahdollistetaan uusiakin asioita.

– Unelmavuosi mahdollistaa sen, että teemme näkyväksi kulttuuri- ja taidealan ammattilaisia ja kaikkea sitä, mikä korostaa kulttuurin merkitystä arjessa. Tapahtumat toki ovat kaupunkilaisille helppo osallistumisen muoto, Juhola kertoo.

– Kulttuurialan ammattilaisten osalta tarkoituksena on järjestää työpajoja, joissa osallistujille voitaisiin hankebudjetista maksaa siitä, että he löytävät uusia keinoja, työmuotoja tai tapahtumia, jotka näkyisivät unelmavuoden aikana. Paikallisten taiteilijoiden työtä on tarkoitus tukea esimerkiksi siten, että heiltä ostetaan palveluita ja teoksia ja hyödynnetään heidän asiantuntemustaan.

Juholan mukaan Mikkeli on kulttuurin saralla melko tyypillinen keskisuuri maaseutumainen kaupunki, jolla on omat vahvuutensa.

– Mikkeli on rikas ja elävä kulttuurikaupunki. Meillä ei ole useita suuria kulttuurilaitoksia, mutta meillä on paljon innokkaita ja aktiivisia harrastajia, joiden toiminta on mahdollista hyvien ammattilaisten ansiosta. Meillä on hyvä symbioosi, esimerkiksi lasten ja nuorten klassisen musiikin harrastaminen ei varmasti eläisi yhtä vahvana ilman kaupunginorkesteria, eikä meillä olisi niin vahvaa harrastajateatterikenttää tai Työväen näyttämöpäiviä ilman ammattiteatteria ja teatterialan ammattilaisia.

Kulttuuri ei ole pelkästään taidetta

Haastattelun aikana Jatta Juhola korostaa, ettei kulttuuri ole pelkästään taidetta. Kulttuuri on kaikki arkeamme ympäröivä toiminta; kirjastossa vierailu tai käyminen elokuvateatterissa ovat myös kulttuuria.

– Kulttuurin näkyminen arjessa voi olla mitä tahansa toisin tekemistä, Juhola sanoo. Unelmavuosi tulee ottamaan paikkansa myös Mikkelin kouluissa ja päiväkodeissa.

Juholan mukaan unelmavuoden aikana on hyvä tilaisuus vahvistaa yleistä ymmärrystä, että kulttuuria on myös kaikki yhdessä tekeminen. Tiettyjä paikallisia ja strategisesti merkittäviä elinvoimateemoja ei kuitenkaan sivuuteta.

– Hankesuunnitelmassa mainitaan myös se, että unelmavuoden aikana tulisi näkyä maakuntastrategiamme teemat eli metsä, ruoka ja vesi ja että sisältöä pitäisi olla kaikille vuodenajoille. Nyt tätä kokonaisuutta rakennetaan kohti unelmavuotta.

Loppuvuodesta 2021 Juholan työpariksi palkataan hankekoordinaattori. Rekrytointi alkaa syksyllä. Hankkeen rahoittavat Etelä-Savon maakuntaliitto, Euroopan aluekehitysrahasto sekä Mikkelin kaupunki.

Kulttuurin unelmavuosi 2022 netissä

kulttuurinunelmavuosi.fi
Kulttuurin unelmavuosi Facebookissa
Kulttuurin unelmavuosi Instagramissa

Kuva (Ismo Funke): Hankepäällikkö Jatta Juhola kaupungin virastotalon pihalla.