Nuorenkin ääni on kokonainen

Kuvituskuva äänestyslapusta.

Kaupungin markkinointiharjoittelijan Riikka Savon mietteitä tulevista kuntavaaleista

Joillakin meistä on tapana torkkua mahdollisuuksiemme ohi ja herätä tarjoamaan mielipiteitämme vasta tilaisuuden jo mentyä. Nukkuvat menettävät oikeutensa vaikuttaa. Mitä äänestämiseen tulee, nukkuvien puolue on toistuvasti valitettavan suuri. Tässä tekstissä pohdin äänestämistä omasta nuoren aikuisen näkökulmastani sulkematta pois kenenkään muun ajatuksia tai mielipiteitä äänestämisestä tai äänestämättä jättämisestä. Oikeus äänestää on nimenomaan oikeus, ei velvollisuus, mutta ehkäpä voin auttaa sinua löytämään syitä lähteä äänestysuurnille tulevissa kuntavaaleissa. 

Erityistä ylpeyttä herättää se, että myös meillä naisilla on Suomessa ollut mahdollisuus vaikuttaa jo yli sata vuotta. Vuonna 1917 hyväksyttiin uusi kunnallisvaalilaki, joka takaa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden. Suomessa vallitsee valtaa jakava oikeus, jota kukaan ei voi käyttää toisen puolesta ja joka tarjoaa jokaiselle äänestäjälle mahdollisuuden äänestää oman näkemyksensä mukaisesti. Jokaisella meistä on vain yksi ääni ja jokainen yksittäinen ääni vaikuttaa – ethän siis nuku onnesi ohi.

Näen asian näin: äänioikeus on valtaa ja äänestämättä jättäminen sen pois antamista. Tarjottu valta antaa sinulle mahdollisuuden tukea sitä ehdokasta, joka jakaa perimmäiset arvosi ja periaatteesi, ja jonka koet ymmärtävän toiveitasi ja tarpeitasi parhaiten. Minä äänestän. Annan ääneni sille, jolla on halua kuunnella ja oppia ymmärtämään näkökulmiani ja elämäntilanteitani. Äänestäminen on myös keino muuttaa asioita – jos et ole tyytyväinen, sinun tulee pyrkiä löytämään tapoja muutoksen mahdollistamiseksi. Jokaista ääntä tarvitaan, jotta haluttu muutos saadaan menemään läpi. Kehitys takkuaa, kun hyviä mielipiteitä omaavat äänestäjät jäävät kotiin vaaliuurnien sijaan. Esimerkiksi meille nuorille aikuisille on tarjolla loistava mahdollisuus saada oman sukupolvemme edustajia päättäjiksi, eikä se vaadi kuin äänioikeuden käyttämistä. Kuntavaalit ovat tilaisuus vaikuttaa. Mitä sinä aiot tehdä? 

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona 26.5. ja jatkuu aina tiistaihin 8.6. saakka. Varsinainen vaalipäivä on 13.6. Lue lisää kuntavaaleista Mikkelin kaupungin Kuntavaalit 2021 –sivulta. Nähdään vaaliuurnilla!

Riikka Savo
Markkinointiharjoittelija

 

Kuva: Kuvituskuva