Tänään juhlitaan puolustusvoimia ja Mannerheimia – katso päivän tärpit Mikkelissä!

Päämajapatsas

Tänään 4.6.2021 vietetään puolustusvoimain lippujuhlan päivää sekä marsalkka Mannerheimin syntymäpäivää. Päivää on perinteisesti juhlistettu Mikkelissä seppeleenlaskulla ja Mannerheimin salonkivaunun avoimilla ovilla. Tänä vuonna päivään erityisen juhlallisuutensa antaa Sodan ja rauhan keskus Muistin avautuminen.

Avoimet ovet Mannerheimin salonkivaunussa

Marsalkka Mannerheimin salonkivaunu avautuu yleisölle kerran vuodessa. Vaunuun on vapaa pääsy tänään perjantaina 4.6. klo 10-17.

Mikkelin rautatieasemalla on esillä C. G. E. Mannerheimin käytössä vuosina 1939–1946 ollut salonkivaunu, Rautatiehallituksen virkavaunu A 90. Vaunussa on salonki, viisi makuuhyttiä sekä keittiö ja wc. Mannerheimin salonkivaunu oli tavallisesti liitettynä Päämajan esikuntajunaan, mutta usein se yhdistettiin myös tavallisen siviilijunan perään. Mannerheim matkusti vaunussa yli 100 matkaa ja yhteensä yli 78 000 km.

Seppeleen lasku Päämajapatsaalla

Puolustusvoimat kunnioittaa Puolustusvoimain lippujuhlan päivää järjestämällä seppeleenlaskutilaisuuden Mikkelin Päämajapatsaalla perjantaina 4.6.2021 kello 11 alkaen. Päämajapatsas sijaitsee torilla ja se tunnetaan myös Marskin patsaana.

Tilaisuudessa maavoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Markku Myllykangas laskee Puolustusvoimien seppeleen yhdessä Mikkelin varuskunnan päällikön everstiluutnantti Joni Volasen kanssa. Etelä-Savon aluetoimisto vastaa tilaisuuden järjestelyistä. Myös muilla yhteisöillä ja järjestöillä on mahdollisuus osallistua tilaisuuteen laskemalla oma seppeleensä Puolustusvoimien jälkeen.

Mikkelin kaupunkia seppeleenlaskutilaisuudessa edustavat kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seija Kuikka sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä.

Sodan ja rauhan keskus Muisti avautuu yleisölle ensi kertaa

Sodan ja Rauhan keskus Muistin avautuu tänään ensi kertaa yleisölle ja on avoinna tästä päivästä lukien arkisin klo 10-18 ja viikonloppuisin klo 10-16.

Muistin tarina alkaa 1900-luvun sodista, jotka kohtelivat pahoin suomalaisia, eurooppalaisia ja ihmisiä ympäri maailman. Muisti rinnallaan uudistuva Päämajamuseo kutsuu kävijänsä osallistumaan, pohtimaan ja ymmärtämään sodan vaikutuksia ihmiseen ja yhteiskuntaan. Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa.

Nyt avautuva Sodan ja rauhan keskus Muistin näyttelykokonaisuus POIKKEUSTILA käsittelee toista maailmansotaa ihmisten kokemusten näkökulmasta.  Näyttelykohteita ovat Asema, Tarinat, Maailma sodassa, Emperor´s New Clothes, Taistelu, Päämajamuseo, Valta, Koti ja Rauha.

Kuva: Roosa Laiho