Kuntavaalit lukiolaisen silmin

ennakkoäänestys

Kaupungin viestinnän 16-vuotias kesätyöntekijä Ella Miettinen pohtii meneillään olevia kuntavaaleja. 

Kuntavaalit lähestyvät taas hurjaa vauhtia ja ne ovat todella jännittävää seurattavaa niille, jotka ovat kiinnostuneita politiikasta. Myös ilman erityistä politiikan harrastamistakaan se on ihan mukavaa katsoa, miten kullakin puolueella menee, samalla toivoen, ettei puolue, josta vähiten itse pitää pärjäisi. Ennen vaaleja ehdokkaat panostavat vaalimainoksiinsa kunnolla. Niitä näkyy joka puolella, kun innokkaat ehdokkaat epätoivoisesti yrittävät päästä vaikuttamaan kuntansa asioihin.  

En usko itsevarmasti tietäväni, ketä, tai edes mitä puoluetta aion äänestää kuntavaaleissa, kun täytän 18. Minkä puolueen arvot vastaavat omiani? On niitä puolueita ja henkilöitä, joita ei ikinä äänestäisi, ja sitten niitä, ketkä ajattelevat osittain samalla tavalla, kuin mitä itse ajattelee. Olen huomannut monen ikäiseni nuoren omaavan samanlaisen ongelman. Ei tunne tarvetta tajuta vaaleista ja puolueista enempää kuin jo tajuaa, eikä osaa päättää, mikä puolue olisi paras vaihtoehto kaikkien kannalta, vaikka tietääkin politiikan ja vaalien tärkeyden.  

Aikuiset sanovat: ”sinun pitäisi kiinnostua politiikasta, se on todella tärkeää yhteiskuntamme kannalta.” Luulen, että kaikki nuoret sen tietävät, mutta ongelmakohtiin haluaisi vaikuttaa itse ja paljon nopeammin ja tehokkaammin, kuin kuntavaalien kautta. Ehkä juuri mm. mielenosoitukset ovat enemmän nuorien tapa vaikuttaa äänekkäästi laajempiin ja ajankohtaisiin ongelmiin, kun taas vanhemmat sukupolvet haluavat vaikuttaa oman maan asioihin hiljaa vaalien kautta.  

Varsinaista vaalipäivää vietetään sunnuntaina 13.6.2021. 

Kuva: Ella Miettinen