Tilannekuva: Altistusmahdollisuus Juvan superpesisottelussa – koronatilanne jatkuu hyvänä

Rokote.

Tilanne koronatartuntojen suhteen jatkuu edelleen hyvänä Essoten alueella. Uusia tartuntoja ei ole löytynyt, mutta Juvalla 10.6. pelatussa superpesisottelussa olleiden henkilöiden tulee hakeutua koronatestaukseen pienistäkin koronaan viittaavista oireista. Ottelussa olleilta alueen ulkopuolisilta henkilöiltä on saatu positiivisia koronatestien tuloksia.

– Myös rokotettujen tulee käydä testeissä, jos oireita tulee, muistuttaa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Jos uusia tartuntoja ei ilmene, viimeiset eristyksetkin purkautuvat maanantaina.

– Matkailun avautumisen myötä uusia tapauksia ja altistuksia voi tulla. Viimeisimmät tautitapaukset ovat liittyneet juuri matkailuun, Seppälä kertoo.

Rokotukset etenevät edelleen nopeasti. Uutena joukkona rokotusajan voivat jo varata riskiryhmiin kuuluvat 12–15-vuotiaat nuoret. Riskiryhmät ovat samat kuin aikuisilla. Painon suhteen käytetään lasten painoindeksiä. Katso riskiryhmät täältä.

Rokotteena käytetään Pfizer-Biontechin rokotetta ja annos on sama kuin yli 16-vuotiailla. Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Jos nuori ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan huoltajien suostumus. 

– Edelleen kaikki 16 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voivat varata rokotusajan. Ykkösannoksia voimme antaa heinäkuussa vain todella pieniä määriä. Nyt kannattaa hankkia suojaa itselleen ja läheisilleen, kun rokotteita on vielä hyvin tarjolla, kehottaa pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Ensimmäisen koronarokotteen on yli 16-vuotiaista saanut yli 63 000 henkilöä, mikä on noin 78 prosenttia rokotettavista ikäluokista. Toisenkin annoksen on saanut jo 21 prosenttia, yhteensä 17 100 henkilöä.

Suomen kansallinen koronarokotustodistus päivittyy yhteentoimivaksi EU:n koronarokotustodistuksen kanssa 22.6. alkaen. Omakannasta saa EU:n koronarokotustodistuksen 22.6. lähtien. Kansallinen todistus vaihtuu EU:n todistukseen Omakannassa automaattisesti.

Jos henkilön tietoja ei Omakannassa ole tai hän ei jostain syystä pääse Omakantaa käyttämään, terveydenhuollon ammattilaiset voivat tulostaa hänelle heinäkuusta lähtien todistuksen. 

Lue perusvaiheen ohjeistukset täältä.

Koronatestiajan Mikkeliin voi varata Essoten nettisivuilta tai matkailija Finentry-järjestelmän kautta.

Katso rokotustiedot ja varaa rokotusaika täältä.