Kahdeksan koronatartuntaa ja kolme ketjua löytyi Mikkelistä

Nainen kasvomaskissa, taustalla koronaviruksen mikroskooppikuvia.

Perjantain (18.6.) jälkeen on Mikkelissä todettu kahdeksan uutta positiivista koronatestien tulosta. Ne liittyvät kolmeen eri tartuntaketjuun.

Yhden ketjun alkulähde on ulkomailla ja muiden tartuntojen alkuperää ei vielä tiedetä varmasti.

– Ne ovat joko paikallisia tartuntoja tai sitten niiden lähde on muualta Suomesta. Muutamia altistumisia on tapahtunut myös Mikkelin keskussairaalan yhdessä yksikössä, jonka altistuneet on tavoitettu ja asetettu karanteeniin, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Rokotusten nopeasta edistymisestä huolimatta tartuntoja on huomattavasti enemmän kuin viime kesänä vastaavaan aikaan.

– Nytkin osa tartunnan saaneista oli kertaalleen rokotettuja. Rajoitusten poistuttua yksilöiden vastuu on nyt suurempi. Testeissä pitää käydä pienenkin oireen johdosta, toimia kaikkialla terveysturvallisesti ja muistaa annetut ohjeet, Seppälä tähdentää.

Rokotukset etenevät edelleen nopeasti. Uutena joukkona rokotusajan voivat jo varata riskiryhmiin kuuluvat 12–15-vuotiaat nuoret.

Riskiryhmät ovat samat kuin aikuisilla. Painon suhteen käytettään lasten painoindeksiä.

Katso riskiryhmät täältä.

Rokotteena käytetään Pfizer-Biontechin rokotetta ja annos on sama kuin yli 16-vuotiailla.

– Alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. Jos nuori ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan huoltajien suostumus, kertoo pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Ensimmäisen koronarokotteen on yli 16-vuotiaista saanut lähes 64 000 henkilöä, mikä on noin 79 prosenttia rokotettavista ikäluokista. Toisenkin annoksen on saanut jo 22 prosenttia, hiukan alle 17 800 henkilöä.

Essote päivittää altistumispaikkojen listaa sitä mukaa, kun tartuntojen jäljitys edistyy. Katso altistumispaikat täältä.

Koronatestiajan Mikkeliin voi varata Essoten nettisivuilta täältä tai matkailija Finentry-järjestelmän kautta täältä.

Katso rokotustiedot ja varaa rokotusaika täältä.