Essoten alue sai huonon juhannuslahjan: 12 uutta tartuntaa

Nainen kasvomaskissa, taustalla koronaviruksen mikroskooppikuvia.

Lisääntynyt matkailijoiden määrä heijastuu kasvuna Etelä-Savon koronailmaantuvuudessa. Juhannusviikonlopun aikana Essoten alueella todettiin kaksitoista uutta koronavirustartuntaa, joista valtaosa on peräisin matkailusta.

– Alueelle on saapunut paljon väestöä muualta Suomesta sekä ulkomailta. Venäjä nousee esiin ulkomailta peräisin olevissa tartunnoissa, mutta joukossa on myös muitakin kuin jalkapallon EM-turnauksessa Venäjällä vierailleita. Kotimaisten tartuntalähteiden joukossa esiintyy enimmäkseen pääkaupunkiseutua, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kiteyttää.

Ulkomaan matkailijoiden tärkeimmät muistettavat asiat kotiinpaluun jälkeen ovat omaehtoinen karanteeni ja koronatesti kotipaikkakunnalla 72 tuntia paluun jälkeen. Tartunnanjäljitys työllistää tällä hetkellä Essotea, sillä matkailijoilla on ilmennyt paljon kontakteja ja julkisilla paikoilla oleskelua kotiinpaluun jälkeen.

– Kontaktien myötä tartunnat eivät rajoitu enää pelkästään Mikkeliin, joten koko Etelä-Savon alueella kannattaa hakeutua koronatestiin pienimmistäkin oireista, Seppälä jatkaa.

Rokotusten kakkosvaihe kiihtyy

Essoten alueella on jo yli 65 tuhatta ensimmäisen koronarokotuksen saanutta. Se vastaa noin 68 prosenttia koko alueen väestöstä ja yli 80 prosenttia yli 16-vuotiaista. Kakkosrokotusten määrä alkaa kivuta nyt ykkösrokotusten määrää rivakammin. Kakkosrokotteen on saanut jo reilut 19 tuhatta.

– Nuoriso, eli 16 vuotta täyttäneet ja 12–15-vuotiaat riskiryhmäläiset ovat ottaneet rokotteita kohtuullisen hyvin, mutta rokotuksen ottajia saisi olla nuorissa enemmänkin. Vielä tällä hetkellä rokotusaikoja on saatavilla myös heinäkuulle, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Hakeudu koronatestiin:

Koronarokotusten ajanvaraus