Essoten alueella viisi uutta koronatartuntaa ja runsaasti altistumisia

Desinfiontiainetta ja kasvomaski.

Essoten alueella on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, jotka liittyvät osin aiemmin uutisoituihin tartuntaketjuihin ja osin muualla ilmenneisiin ketjuihin.

Tartuntoja on jäljittynyt muun muassa Himoksen juhannusfestivaaliin Jämsässä sekä muualla vietettyyn yöelämään liittyen. Myös mikkeliläisessä jalkapallojoukkueessa todettiin tartunta, josta on aiheutunut lukuisia karanteeneja.

– Altistumisten lokalisointi on nyt hyvin haastavaa, sillä väki liikkuu alueellamme aktiivisesti. On esimerkiksi alueemme ulkopuolella saatuja tartuntoja, mutta vapaa-ajan asukkaiden liikkumisen myötä ne heijastuvat oikeastaan kaikkiin Essoten alueen kuntiin, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Jos altistumispaikat ovat julkisia ja niihin osallistuneita ihmisiä ei pystytä jäljittämään henkilökohtaisesti, päätyy tieto Essoten nettisivujen altistumispaikkalistalle. Kaikki alueella tartuttavina liikkuneet eivät ole kuitenkaan pystyneet yksilöimään kellonaikoja tai vaikkapa ravintoloiden nimiä, jolloin kaikki altistumispaikat eivät ole listalla.

– Tautitilanne on aktivoitunut selvästi niin paikallisesti kuin kansallisesti. Kesää viettävien ihmisten liikkuvuuden myötä tämä vaikuttaa koko alueeseemme, eikä vain Mikkeliin. Nyt kannattaa pitää kiinni turvaväleistä, kasvomaskeista ja käsihygieniasta kaikissa oman perheen ulkopuolisissa kontakteissa, Seppälä huomauttaa.

Aktivoituneen koronatilanteen myötä Essotessa on jouduttu siirtämään henkilöstöä muun muassa tartunnanjäljitykseen. Tämä näkyy ruuhkina muissa palveluissa.

Kolme tapaa koronatestiin

  • Varaa aika netissä Mikkelin keskussairaalan näytteenottopisteeseen
  • Täytä oirearvio Omaolo.fi-palvelussa
  • Soita päivystysapuun koronalinjalle 116 117