THL: Koronatartunnat lisääntyneet edelleen – Määrä ollut kasvussa jo neljä viikkoa

Mies kasvomaskissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottaa, että uusien koronavirustapausten määrä on ollut kasvussa viimeiset neljä viikkoa. Viime viikolla uusia tapauksia kirjattiin valtakunnallisesti yli 2200.  Viikoittainen tapausmäärä on nelinkertaistunut ja positiivisten näytteiden osuus on noussut 2,3 prosenttiin kesäkuun puolivälin jälkeen.

Rokotuskattavuuden nousun ansiosta vakavien, sairaalahoitoa vaativien tautitapausten määrä ei kuitenkaan ole noussut suhteessa tartuntojen määrään yhtä nopeasti kuin aiemmin. Tartuntojen määrän nopeasta lisääntymisestä johtuen THL pitää epidemian kokonaiskuva kuitenkin huolestuttavana.

Tartuntoja saadaan tällä hetkellä pääosin kotimaassa, esimerkiksi nuorten aikuisten baari-illoissa ja tapaamisissa. Viikolla 28 todetuista tartunnoista lähes 60 prosenttia todettiin 10–29-vuotiailla, joiden keskuudessa tapaukset painottuivat erityisesti 18–23-vuotiaisiin. Erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten tulisikin vähentää tartuntariskiä aiheuttavia sosiaalisia kontakteja ja toisaalta ottaa rokotus heti, kun siihen on mahdollisuus. 

Tartuntojen määrän lisääntyminen erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa ja siitä johtuvat altistumiset ovat aiheuttaneet tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen osalla Suomen alueista, myös Essoten alueella Etelä-Savossa. Altistuneet itse ovat ruuhkan purkamisessa avainasemassa. Asianosaisten on lain mukaan autettava viranomaisia tartunnanjäljityksessä ja noudatettava heidän ohjeitaan, jotta tartuntaketjujen muodostuminen saadaan katkaistua viiveettä.

THL seuraa epidemiologista tilannetta läpi kesän. Tilannekatsaus julkaistaan edelleen joka torstai.