Peitsarin katutaidetapahtumassa kysytään, mitä nuoret haluavat

Taiteilija Hende.

Julkinen kaupunkitila kuuluu kaikille, mutta mitä nuoret sinne haluavat? Asiaa selvitetään kaikille avoimessa katutaidetapahtumassa Peitsarin koulun pihalla (Peitsarinkuja 6) torstaina 2.9. kello 17–20.

– Ajatus nuorille suunnatusta katutaidetapahtumasta syntyi yhteistyössä. Hyvinvoiva asukas -hankkeen kyselyssä Peitsariin toivottiin nuorille tapahtumia ja koska Kulttuurin unelmavuotta vietetään Mikkelissä koko ensi vuosi, tässä oli loistava mahdollisuus kuulla nuorten toiveita myös siihen liittyen, Kulttuurin unelmavuoden hankepäällikkö Jatta Juhola kertoo.

Järjestelyissä ovat mukana Kulttuurin unelmavuoden lisäksi Mikkelin nuorisovaltuusto, nuorisopalvelut, kulttuuripalvelut, nuorten työpajat ja Hyvinvoiva asukas -hanke. Ohjelmassa on musiikkia, kahvitarjoilu ja letunpaistoa sekä palkitun taiteilijan Henden (kuvassa) graffitityöpaja. Lisäksi nuorten työpajojen nuoret osallistuvat tapahtuman toteuttamiseen suunnittelemalla ja rakentamalla tapahtumaan kalusteita kierrätysmateriaaleista ja muun muassa eurolavoista.

Hende (@hendenvaara) tituleeraa itseään graffitityöläiseksi ja on toteuttanut lukuisia työpajoja, graffiti- ja katutaideopetusta ja tilausmaalauksia. Henden käsialaa on myös maailman ensimmäinen Disney-sarjakuvan graffitikansikuvitus Aku Ankkaan vuonna 2018. Henden taiteesta ja elämästä kertova kirja Hendenvaarallinen elämä julkaistiin kesällä.

Työpaja on maksuton, eikä siihen ole ennakkoilmoittautumista.

– Paikan päälle voi tulla ihan vain viihtymään ja katselemaan. Toki samalla pääsee jututtamaan vaikkapa nuorisovaltuuston jäseniä. Nuorisovaltuusto kerää ideoita nuorille osoitetun perintörahaston varojen käyttöön, joten nyt nuorten unelmia kuullaan monella rintamalla, Juhola iloitsee.

Kulttuurin unelmavuoden päätavoitteina ovat kulttuurin saatavuuden ja saavutettavuuden lisääminen, kulttuuri-, taide- ja tapahtuma-alan tekijöiden työllistäminen sekä hyvinvoinnin lisääminen alueella. Hanke edistää kokonaisvaltaisesti sosiaalista, kulttuurista ja taloudellista kestävyyttä. Hankkeen rahoittavat Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Mikkelin kaupunki.

Kuva: Pasi Salminen