Kaupunginorkesterin syyskausi alkaa 2.9. – Vierailevana tähtenä Eero Saunamäki

Eero Saunamäki.

Mikkelin kaupunginorkesterin syyskausi käynnistyy torstaina 2.9. kello 19 Mikaelissa. Saimaa Sinfonietta  Nokkahuiluguru -konsertissa kuullaan kantaesitys Kalevi Ahon konsertosta nokkahuilulle ja kamariorkesterille. Konsertin johtaa Mikkelin kaupunginorkesterin pääkapellimestari Erkki Lasonpalo ja solistina soittaa Eero Saunamäki (kuvassa).

Kalevi Aho on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista säveltäjistämme. Hän on säveltänyt yli kolmekymmentä konserttoa eri instrumenteille. Nokkahuilukonserton myötä solisti-instrumentteja tulee repertuaariin yksi lisää. Teos on Eero Saunamäen Kalevi Aholta tilaama.

Eero Saunamäki kuvailee nokkahuilukonserttoa eloisaksi, energiseksi ja vivahteikkaaksi. Teoksessa liikutaan nokkahuilun äänialan ääripäissä ja teoksen aikana solistin sormissa nähdäänkin viisi eri nokkahuilua: kaksi bassonokkahuilua, kaksi alttonokkahuilua sekä sopraninonokkahuilu.

– Nokkahuilun koko sointivärien kirjon esiin saamiseksi vaaditaan useampi soitin toisin kuin monien muiden koneistoltaan monimutkaisempien puhallinsoittimien kohdalla, Saunamäki toteaa.

Konsertin johdattelevina tahteina kuunnellaan Richard Wagnerin alkusoitto oopperasta Parsifal. Päätösnumerona on Mozartin sinfonia nro 41, lisänimeltään Jupiter. Jupiter jäi Mozartin viimeiseksi sinfoniaksi. Sitä kuuntelemalla aukeaa laaja näkymä länsimaisen taidemusiikin korkeimmalta huipulta, ja teos onkin suurenmoinen osoitus välineensä parissa täydelliseksi kypsyneen taiteilijan työstä.

Konsertti alkaa Mikaelin Martti Talvela -salissa (Sointukatu 1) 2.9. kello 19. Liput alkaen 27,50 euroa. Konserttiyleisöä pyydetään käyttämään kasvomaskia.