Naisvuoren viheralue sai Green Flag Award -tunnuksen

Kukkia, taustalla Naisvuoren torni.

Suomessa on palkittu laadukkaasti ylläpidettyjä Green Flag Award -viheralueita jo viiden vuoden ajan. Espoon Marketanpuistossa julkistettiin 27.8. kymmenen Green Flag Award -tunnuksen voittanutta viheraluetta. Yksi voittajista on Mikkelin Naisvuori.

Green Flag Award on viheralueiden kunnossapidon ja hallinnoinnin laadun tunnistava palkintojärjestelmä, jota hallinnoi isobritannialainen Keep Britan Tidy -organisaatio ja Suomessa Viherympäristöliitto ry.

Green Flag Award on palkinnut puistoja Suomessa jo viiden vuoden ajan. Tunnuksen voittaneet puistot ovat Mikkelin Naisvuoren lisäksi Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampuspuisto, Lahden Pikku-Vesijärven puisto, Tampereen Hatanpään Kartanonpuisto ja arboretum, Espoossa sijaitseva Marketanpuisto ja Axxell Överbyn kampus sekä Kotkan Sapokan vesipuisto, Katariinan meripuisto, Jokipuisto, Sibeliuksenpuisto ja Fuksinpuisto.

 – Suomalaisia Green Flag Award -tunnuksen voittaneita viheralueita on syytä juhlistaa. Viheralueiden ahkera kunnossapito ja se strateginen kehitystyö, jota vihreämmän ympäristön puolesta tehdään, ansaitsee kunnioitusta. Puistojen ja viheralueiden merkitys on korostunut entistä enemmän muuttuvassa maailmassa ja erityisesti vuoden 2020 haasteiden jälkeen, joten olemme iloisia voidessamme viettää jälleen ennätyksellistä vuotta GFA-hankkeen kanssa Suomessa, kommentoi Suomen GFA-koordinaattori Essi Mäkinen Viherympäristöliitosta.

Tänä vuonna Ensimmäistä kertaa GFA-hankkeeseen ilmoittautuneet puistot olivat Mikkelin Naisvuoren puisto sekä Espoossa sijaitseva Marketanpuisto ja Axxell Överbyn kampus.

Mikkelin Naisvuori sai tuomariston ihailemaan näkymiä kaupungin laelta. Ainutlaatuinen viheralue keskellä kaupunkia tarjoaa mahdollisuuden nousta kaupungin hälinän yläpuolelle, tuntea historian siipien havinaa, osallistua ja olla osana. Mikkeliläiset arvostavat hyvin hoidettua viheraluetta, josta huokuvat eri aikakaudet näkemyksineen. Strategiasta näkyy Mikkelin kaupunkiorganisaation tahto ja ideat alueen kunnossapitoon ja kehittämiseen.

Laadukkaat GFA-kohteet huomioivat kokonaisvaltaisesti alueen käyttäjät, ympäristön sekä toimintastrategian. Vuonna 2021 puistot saivat erityistä tunnustusta aktiivisesta kehittämisestä laadukkaamman ja strategisemman kunnossapidon tason edistämiseksi. Suomen Green Flag Award -tunnuksen voittaneet viheralueet liittyvät yli kahden tuhannen viheralueen kansainväliseen verkostoon viidessätoista eri maassa.

Green Flag Award -palkintojärjestelmä on ainoa laatuaan koko maailmassa, jossa koulutettu tuomaristo arvioi viheralueen toimintaa sekä kirjallisesti hallinnointisuunnitelman avulla sekä kohdekäynneillä. Jokainen hakija vastaanottaa vuosittain kirjallisen ammattilaispalautteen, jossa arvioidaan viheralueen toimintoja 27 kohtaa sisältävän kriteeristön avulla. Kriteeristö vakiinnuttaa yleiset standardit laadukkaille viheralueille. Kriteeristön avulla voidaan esimerkiksi perustella ja kehittää alueiden vaatimaa rahoitusta sekä houkutella lisää käyttäjiä viheralueille.