Jäähyväiset ESE:n piipulle

Mikkelin katukuvasta poistui yksi korkea monumentti, kun niin sanotussa ESE:n korttelissa Vuorikadulla sijainnut teräspiippu kaadettiin torstaina 16.9. Nyt purettu 50 metriä korkea teräksinen piippu oli rakennettu vuonna 1986 lämpökeskusta varten. Tuolloin uusi teräksinen piippu korvasi entisen tiilipiipun.

Uusi teräspiippu ei ehtinyt olla koekäytön lisäksi todellisessa käytössä koskaan. Nyt purkaminen tuli kuitenkin ajankohtaiseksi, kun ESE oli jo siirtänyt omat toimintansa pois alueelta ja piippu piti poistaa ennen tulevaa kerrostalorakentamista. Myöhemmässä vaiheessa piipun turvallinen poistaminen olisi ollut huomattavasti hankalampaa.

Piipun poisti Purkupiha Oy. Piippu kaadettiin hallitusti, kun huipulla sijaitsi nostokorvakkeet, joihin 350 tonnin autonosturi kiinni ketjunsa. Tämän jälkeen piipun juureen tehtiin polttoleikkaamalla kaatolovi ja piippu laskettiin alas, kuin ”puun kaataminen hidastettuna”.

Vaikka varsinainen työsuoritus oli nopea, oli hankkeen valmistelua tehty jo pitkään. Operaatiossa tuli huomioida muun muassa painavan autonosturin sijoittelu tarkkaan, jotta maaperällä on riittävä kantavuus kyseisessä kohdassa. Sijoittelussa tuli huomioida myös maanalaiset rakenteet kuten viemärit, jotka saattaisivat vaurioitua suuresta kuormasta.