Essoten alueella annetaan kolmansia rokoteannoksia

Rokote.

Essote on aloittanut kolmannen koronarokoteannoksen jakelun Etelä-Savossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen mukaan kolmannen rokoteannoksen voivat ottaa ensisijaisesti elimistön immuunivastetta alentavia sairauksia sairastavat, jotka ovat saaneet koronarokotteen kaksi ensimmäistä annosta lyhyellä 3–4 viikon annosvälillä heti alkuvuodesta 2021.

– Aloitimme kolmannen rokoteannoksen jakamisen kolmessa kohderyhmässä heti, kun se mahdollistui. Ne, jotka ovat saaneet kaksi rokoteannostansa 6–12 viikon annosvälillä, eivät tässä vaiheessa kuulu kolmannen rokotteen kohderyhmiin, pandemiapäällikkö Hans Gärdström tiivistää.

Essoten kohderyhmät kolmanteen koronarokoteannokseen

1) Vakavasti immuunipuutteiset, kuten:

– elinsiirron tai kantasolusiirron saaneet
– synnynnäisesti vaikeaa tai keskivaikeaa immuunipuutetta sairastavat
– immunosuppressiivista syöpähoitoa saavat
– immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai janus-kinaasien (JAK) estäjillä lääkittävät autoimmuunisairauksia sairastavat
– dialyysihoitoa saavat ja vaikeaa kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavat
– pitkälle edennyttä tai hoitamatonta HI-virusta sairastavat
– lääkärin arvioimana vaikea-asteisessa immunosuppressiivisessa tilassa olevat

2) Yli 70-vuotiaat palveluasumisen ja kotisairaanhoidon asiakkaat, jotka ovat saaneet ensimmäiset kaksi rokoteannostaan lyhyellä 3–4 viikon tehostevälillä alkuvuodesta 2021.

3) Sosiaali- ja terveyspalvelujen työntekijät, jotka ovat saaneet ensimmäiset kaksi rokoteannostaan lyhyellä 3–4 viikon tehostevälillä alkuvuodesta 2021.

Immuunipuutteisilla kolmannen rokoteannoksen saajilla tulee olla vähintään kaksi kuukautta toisen rokoteannoksen saamisesta. Muilla kohderyhmillä vähintään kuusi kuukautta toisesta annoksesta. Lähtökohtaisesti kolmas annos annetaan samalla rokotevalmisteella kuin toinen annos on annettu, mutta kolmas annos voi olla myös muuta valmistetta. Essotessa käytössä ovat Pfizer/BionTechin Comirnaty sekä Modernan koronarokotevalmisteet.

– Kaksi rokoteannosta varsinkin pitkällä annosvälillä antaa perusterveelle henkilölle tehokkaan suojan vakavaa koronavirustautia vastaan. On vielä liian varhaista arvioida, laajeneeko kolmas rokoteannos koko 12 vuotta täyttäneelle väestölle, Gärdström summaa.

Kolmannen rokoteannoksen kohderyhmiin kuuluvat voivat varata rokotusaikansa nettiajanvarauksesta. Essote huolehtii rokotteiden jakelusta asumispalvelujensa yksiköissä.

Etelä-Savossa jo 87,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut yhden rokoteannoksen. 76 prosenttia on rokotettu kahdesti.

Viime viikolla Essoten alueella todettiin yhteensä 35 tartuntaa.