Mikkeli-palkinto 2021 myönnettiin Helena Partaselle

Mikkelin kaupungin logo.

Mikkelin hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta päätti kokouksessaan keskiviikkona 29.9.2021 myöntää Mikkeli-palkinnon Helena Partaselle. Palkintosumma on 2000 euroa.

Palkinnon luovuttaa lautakunnan puheenjohtaja Anu Kokkonen sekä jäsenet Jukka Hynninen sekä Tanja Hartonen Mikkelin kaupunginorkesterin ja musiikkiopiston solistien yhteiskonsertissa Mikaelissa 11. marraskuuta.

Mikkeli-palkinnon perusteena on aktiivinen toiminta jollakin taiteen alalla, saavutettu erinomainen taso tai taiteellisella toiminnalla kaupungille tuotettu valtakunnallinen julkisuus. Saajan edellytetään tehneen kaupunkia tunnetuksi kulttuurin avulla tai toimineen merkittävällä tavalla kaupungin kulttuurielämän hyväksi. Palkinto on myönnetty vuodesta 1981 alkaen.

Mikkeliläinen Helena Partanen on tehnyt pitkän uran Mikkelin maalaiskunnan ja myöhemmin Mikkelin kaupungin palveluksessa kulttuuri- ja vapaa-aikasihteerinä. Sekä työssään että vapaa-aikanaan Helena Partasen sydän on sykkinyt vahvasti kotiseututyölle. Partanen tunnetaan pitkän linjan toimijana Mikkeli-seurassa, Mikkelin Oppaissa, harrastaja-arkeologina ja monipuolisena kulttuurin ystävänä. Pitkäjänteinen työ ei ole jäänyt muiltakaan tahoilta huomioimatta, muun muassa viime vuonna hän sai kotiseututyön ansiomitalin Kotiseutuliitolta. Kotiseututyön ansiomitali on Kotiseutuliiton korkein tunnustuksen osoitus ja mitalin myöntäminen edellyttää saajalta maakunnallisia tai valtakunnallisia ansioita kotiseututyössä tai erittäin merkittäviä ansioita paikallisessa kotiseututyössä.

Helena Partanen itse nostaa tärkeäksi kulttuuriperinnön jakamisen uusille sukupolville.

– Lasten ja nuorten kulttuurikasvatus ja kotiseudun tuntemus on sitä, mitä haluan tehdä. Hienointa minusta on viedä koululaiset Astuvansalmelle tutustumaan yhteiseen ja ainutlaatuiseen kulttuuriperintöömme, Partanen kertoo, viitaten heti perään myös toimintaansa oppaana.

– Mikkeli on upea kaupunki ja sitä mielellään esittelee vieraille ja kaupunkilaisille.