Energiansäästöviikko muistuttaa kestävistä ratkaisuista

Katunäkymä Porrassalmenkadulla.

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 11.–17.10. jo 25. kerran. Lokakuun viilenevissä säissä on hyvä muistaa kestävät lämmitysratkaisut, mutta myös liikkumiseen, kierrätykseen ja energiatehokkuuteen liittyvät asiat.

Energianeuvontaa Mikkomarkkinoilla 12. ja 13.10.

Etelä-Savon alueellinen energianeuvonta, LUT ja Xamk osallistuvat Mikkomarkkinoille Mikkelin Hallitustorilla. Teemana ovat liikkuminen, lämmitys ja kierrätys. Paikalla jaetaan biojätepusseja, kerrotaan erilaisista lämmitysratkaisuista ja jaetaan kestävään liikkumiseen liittyvää tietoa. Energiaviraston fasilitoima ja ProAgrian toteuttama energianeuvonta kuluttajille, PK-yrityksille ja kunnille on maksutonta. Lue lisää

Asiasta viestitään myös Facebookissa

Kaupungit tekevät tavoitteellista ilmastotyötä

Tiesitkö, että Suomi on erikoisuus EU:n ilmastotyössä? Pohjoisessa maassamme lämmitystarve on Keski-Euroopan verrattuna suuri, mutta juuri rakennusten energiaratkaisuissa Suomi porskuttaa vapaaehtoisilla sopimuksilla – silti tehokkaasti. Se ei olisi mahdollista ilman riittävää sitoutumista ja kattavuutta. Etelä-Savossa Mikkeli, Savonlinna ja Pieksämäki ovat mukana kuntien energiatehokkuussopimuksessa. 

Energiatehokkuussopimus on strateginen sitoutuminen energiatehokkuuden kehittämiseen. Se ei ole ylimääräinen projekti tai paperi, vaan keino saada suunnitteluapuja energiatehokkuustyöhön ja parempia tukia uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden investointeihin. Lisäksi kunta raportoi suunnitelmista, toimista ja energiankulutuksesta valtakunnalliseen järjestelmään. Energiatehokkuussopimus tarjoaa myös koulutusta ja asiantuntijaverkoston muista kunnista. Näin ideoita ja osaamista myös jaetaan ja tuetaan. Asiaa koordinoi Motiva ja taustalla ovat myös Energiavirasto, ministeriöt ja alueellisen energianeuvonnan verkosto.

Energiansäästöä mikkeliläisittäin

Mikkelissä on toteutettu useita projekteja, jotka säästävät energiaa ja lisäävät uusiutuvan energian osuutta sen tuotannossa. Katuvalaistusta muutetaan ledeiksi ja valaisintyypin lisäksi käyttöä säädetään automaatiolla. Myös katulämmitykseen asennetaan säätöjärjestelmää ja se on jo valmis Mannerheimintien osalta.

Rantakeitaan viihdeuimalassa on pienennetty kansalaisten uimaharrastamisen hiilijalanjälkeä monilla teknisillä ratkaisuilla. Lämpöpumpputekniikalla kuivataan allastilaa ja hukkalämpö hyödynnetään uimaveden lämmityksessä. Uimalan katolla sähköä tuottaa 60 kWp:n aurinkosähkövoimala, joka on Mikkelin kaupungin investoimista voimaloista suurin. Lisäksi aurinkosähköä tuotetaan muun muassa päiväkotien katoilla ja valmisteilla on uusi voimala Ristiinaan. Myös aurinkokeräimiä on rakennettu Kyyhkylän kuntoutuskeskukselle sekä Naisvuoren päiväkodille. Aurinkokeräimillä saadaan tuotettua kuumaa vettä rakennuksien tarpeisiin.

Energiainsinööri Konsta Viljakaisen mukaan edellä mainituilla energiatoimenpiteillä Rantakeitaan viihdeuimalassa säästöä kertyy vuositasolla noin 50 000 euroa ja energiatehokkuussopimuksen mahdollistamia investointitukia kohteeseen on saatu 70 000 euroa. Säästöt ja tuet satavat suoraan kaupunkilaisten tulevaisuuslaariin.

Öljylämmityskohteista Mikkelin kaupunki on jo pääosin pystynyt luopumaan ja vain yksittäisiä kohteita lämmitetään öljyllä. Mahdollisen bioöljyn käyttö öljylämmityskohteissa on kaupungilla selvityksessä.

Kiertotaloutta liikenteeseen

Mikkeli on edelläkävijä kiertotalouden edistäjänä Etelä-Savossa luomalla julkista kysyntää biokaasulle. Kaupungin hankintastrategiaan on kirjattu uusiutuvan energian edistäminen hankinnoissa ja siksi kaupunkilaiset sekä kaupunkilaisten jätteet voivatkin liikkua biokaasulla. Biokaasulaitos ei ole vain energiainvestointi vaan osa välttämätöntä jätehuoltoa ja kiertotaloutta. Joukkoliikenneinsinöörin Liisa Heikkisen mukaan kaupunkiliikenteessä joukkoliikenteen linjakilometreistä noin 40 prosenttia ajetaan nyt puhtaalla käyttövoimalla.  

Asukas vaikuttaa arjen teoilla

Mikkeliläiset ja lähikuntien asukkaat voivat vaikuttaa biokaasun tuotannon prosessiin lajittelemalla jätteet kotikeittiöissään huolellisesti. Sekajätteessä on peräti kolmasosa eloperäistä jätettä ja vastaavasti biojätteeseen päätyy huomattavia määriä sinne kuulumatonta tavaraa. Projektipäällikkö Aki Heinosen mukaan tämä aiheuttaa kustannuksia biokaasulaitoksella, vähentää saatavaa biokaasun määrää ja heikentää ravinnepitoisen prosessijäännöksen eli mädätteen käytettävyyttä.

Jokainen voi tehdä siis pienellä vaivalla tärkeitä tekoja kotona, kouluissa, työpaikoilla ja vaikka henkilöstöruokaloissa. Lapset oppivat vanhemmiltaan ja parhaimmassa tapauksessa opettavat vanhempiaan. 

Biokaasulaitos toimii Metsäsairilan alueella ja lisäksi siellä tuotetaan sähköä aurinkopaneeleilla ja kaatopaikkakaasua hyödyntämällä. Näillä järjestelmillä vähennetään alueella toimivien tahojen ostosähkön tarvetta merkittävästi.