Viestinnän TET-harjoittelijan blogi: Nuorisovaltuusto jäsenensä näkökulmasta

Nuorisovaltuuston kokous.

Mikkelin kaupungin viestinnän TET-harjoittelija Onni Pänkäläinen kirjoittaa blogissaan nuorisovaltuustosta.

Kuten aikaisemmin kerroin, olen Mikkelin nuorisovaltuuston jäsen. Meneillään oleva valtuustokausi on minulle ensimmäinen, valtuustokauden kestäessä aina kaksi vuotta. Kauden ensimmäinen vuosi on kääntymässä loppua kohti, vielä on onneksi toinen vuosi jäljellä. Saatat kuitenkin miettiä, mikä nuorisovaltuusto oikein on? 

Nuorisovaltuusto on nuorista koostuva poliittisesti riippumaton vaikuttajaryhmä, jonka tarkoituksena on ajaa kuntansa nuorten etuja, esimerkiksi toimien nuorten ja heidän asioidensa  äänitorvena ja edistäen samalla nuorten vaikuttamismahdollisuuksia Mikkelissä. Nuorisovaltuuston tehtävänä on myös olla yhteydessä nuoriin. Nuorisovaltuusto on merkittävä nuorten asiantuntijaelin, ja Mikkelissä nuorisovaltuustoa onkin kuunneltu paljon päätöksenteossa, hyvä niin.

Nuorille nuorisovaltuusto saattaa jäädä kuitenkin hieman merkityksettömäksi ja näkymättömäksi, riippuen hieman myös nuoren iästä, koska nuorisovaltuusto ei yleensä järjestä kaikille tai kaikenikäisille nuorille suunnattuja tapahtumia. Itse en ainakaan ollut kuullut nuorisovaltuustosta kauheasti ennen nuorisovaltuustovaaleja. Pyrin saamaan tähän muutoksen, ja  pyrin myös itse tekemään nuorisovaltuustoa näkyväksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa (IG: onni_minuvaan2020). 

Nuorisovaltuusto on ehdottomasti omasta mielestäni positiivinen juttu, ja olen tutustunut moniin uusiin ihmisiin sen myötä. Kokoukset ovat rentoja, eivätkä missään nimessä niin byrokraattisia ja vakavia, kuin ennakkoon saatoin ehkä olettaa. Kokouksia on ihan mukavasti ja tarpeeksi usein, kerran kuussa. Sen ansiosta ajankohtaiset ja merkittävät asiat eivät unohdu, mutta joka ilta tai viikko ei kuitenkaan tarvitse ravata kokouksissa. Nuorisovaltuustossa on parasta päätösten näkyminen konkreettisesti ja oman kädenjäljen näkyminen, esimerkkinä erilaiset tapahtumat ja niistä saatava positiivinen palaute. 

Nuorisovaltuuston merkitys on itselleni suuri, ja minusta on mukava päästä kokoustamaan, sillä nuorisovaltuustossamme on aina hyvä henki päällä. Kokouksissa syntyy paljon keskustelua erilaisista asioista, mikä on mielestäni hyvä juttu. Kokoukset ovat itselleni pakokeino arjen harmaudesta, raikas tuulahdus kouluviikkoon, ja kokouksista lähtiessäni olen aina virkeä ja hyvällä tuulella. 

Jos sinulle tai kavereillesi tulee joskus ideoita erilaisista tapahtumista joita haluaisitte järjestettävän, voit ottaa yhteyttä nuorisovaltuustoon. Nuorisovaltuuston kotisivuille pääset tästä, sieltä löytyy lisää tietoa: https://po1nt.fi/mikkeli/nuorisovaltuusto/esittely/