Viestinnän TET-harjoittelijan blogi: Mikkeli nuoren näkökulmasta

Elokuvateatterin yleisöä.

Mikkelin kaupungin viestinnän TET-harjoittelija Onni Pänkäläinen kirjoittaa blogissaan Mikkelistä nuoren näkökulmasta.

Mikkeli on mielestäni hieno ja historiallisesti merkittävä kaupunki. Täällä on paljon laadukasta opetusta tarjolla, sillä kaupungista löytyy toisen asteen oppilaitoksista lukio ja kaksi ammattioppilaitosta, monialainen Esedu ja Suomen Nuoriso-opisto, josta voi valmistua nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi tai lastenohjaajaksi. Korkea-asteeltakin tarjontaa löytyy, ammattikorkeakoulu Xamkin ja yliopistokeskuksen muodossa, laadukasta perusopetusta, Kansalaisopiston ja Otavan Opiston palveluja unohtamatta. 

Mikkelissä on paljon myös kulttuurielämää. Olen nähnyt useamman kaupunginorkesterin konsertin, ja olen hyvin pettynyt, jos se lakkautetaan. Teatterin rakennus, entinen palokuntatalo, huokuu historiaa ja tunnelmaa, ja olen nähnyt siellä monia hyviä näytelmiä. Mikkeli on siinä mielessä onnekas kaupunki, että täällä on kaksi laadukasta elokuvateatteria. Myös taidemuseo löytyy, kauppakerros Akselin ylimmästä kerroksesta väistötiloista, joten kulttuuritarjonnan voi sanoa olevan Mikkelissä varsin monipuolista kaupungin kokoon nähden.  

Mikkelissä museotarjonta on myöskin laajaa. Etenkin sotahistoriasta kiinnostuneille löytyy kohteita vierailtavaksi. Jo aikaisemmassa, suosikkipaikkojani Mikkelissä käsittelevässä blogitekstissäni mainitsin kokemisen arvoiseksi upouuden Sodan ja rauhan keskus Muistin, mutta Jalkaväkimuseo, Viestikeskus Lokki ja Päämajamuseo Muistin yhteydessä eivät nekään jätä kylmäksi. Myös aiemmin mainittu taidemuseo on hieno kokemus, unohtamatta Mikkelin seudun historiaa käsittelevää Suur-Savon museota. 

Urheiluseuroja on hurja määrä, joten tarjontaa löytyy niin urheilusta harrastuksena kiinnostuneelle kuin penkkiurheilijalle ja urheilun seuraamisesta kiinnostuneelle, etenkin paikan päällä nähtävänä. Tunnelma varsinkin korkealla sarjatasolla pelaavien joukkueiden otteluissa on usein ihan hyvä, ja ainahan pienempien seurojen pelit herättävät sympatiaa. Myös Saimaa Stadiumilla sijaitseva SuperCorner on nuorten suosima liikuntakohde, jossa vietetään paljon aikaa. 

Mikkeli tunnetaan päämajakaupunkina, mutta se on saanut mediassa paljon julkisuutta myös onnistuneesta koronan torjunnastaan. Mikkelissä on muutamia menestyneitä urheiluseuroja, kuten Kampparit (kaksi jääpallon Suomen mestaruutta, yhteensä seitsemän mitalia 2010-luvulla) ja Mikkelin Jukurit (seitsemän Mestiksen mestaruutta, yhteensä 12 mitalia vuosina 2001–2016). 

Jokavuotisia tunnettuja tapahtumia Mikkelissä on muutama. Ravien ystävälle nousee ensimmäisenä mieleen St Michel, jonne kokoontuvat Suomen ja Euroopan parhaat ravihevoset, ja tapahtuma onkin yleisömäärältään mitattuna Mikkelin suurin vuosittain järjestettävä yleisötapahtuma. Itse olen ravien ystävänä käynyt lukuisia kertoja St Michel -raveissa, ja aion käydä siellä jatkossakin. 

Nuorten suosimia ajanviettopaikkoja on Mikkelissä myös edellä mainitun SuperCornerin lisäksi. Mopoilijat tykkäävät viettää aikaa lentokentällä, monien nuorten viettäessä aikaa keskustassa kavereidensa kanssa hengailemalla. Monet tuntemani nuoret viettävät paljon aikaa myös kotona videopelejä pelaten, eikä siinä ole mielestäni mitään pahaa.