Koronatartunnat nousussa – Essote kehottaa rokotettujakin hakeutumaan taas herkästi testiin

Henkilö pesee käsiään vesihanan alla. Kuvassa lukee teksti: Covid-19.

Koronavirustartuntojen määrä Essoten alueella on hienoisessa kasvussa. Viime viikon aikana testimäärät olivat tavallista alhaisemmat, mutta silti todettiin 15 tartuntaa, joista useat ovat peräisin muualta kuin omasta perhepiiristä.

– Tapauksista kahdeksan todettiin viikonloppuna ja tilanne selkeästi vilkastui syyslomaviikon lopulla. Nyt on poikkeuksellista se, että useassa tartunnassa lähde ei ole selvillä, mutta tartunta on saatu alueellamme. Näitä tapauksia on löytynyt erityisesti Kangasniemeltä ja Mikkelistä. Tämä viittaa siihen, että koronavirustautia on liikkeellä enemmän kuin testit kertovat, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Viime viikolla Etelä-Savossa vietettiin koulujen syyslomaa, jolloin väestö on oletettavasti vieraillut myös kotiseudun ulkopuolella tavallista enemmän. Monella lähiseudulla koronatartuntojen ilmaantuvuus on paljon Etelä-Savoa korkeammalla. Tulevat päivät kertovat, kuinka lomailu vaikuttaa Essoten alueen tartuntamääriin.

– Nyt lomakauden jälkeen kannattaa hakeutua herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee. Kehotan nyt myös rokotettuja hakeutumaan testeihin herkästi, jotta tilannekuva saataisiin hyvin selville, Seppälä jatkaa.

Rokotukset jatkuvat

Korona- ja influenssarokotuksia on helposti saatavilla Essoten alueella.

– Syyslomaviikolla rokotuksissa oli hieman hiljaisempaa, mutta nyt kannattaa jälleen aktivoitua rokotusten kanssa. Influenssarokotukseen pitää aina varata aika, mutta samalla voi saada koronarokotteen, jos sellaisen annos vielä itseltä puuttuu, pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa.

Koronarokotukseen pääsee myös ilman ajanvarausta. Mikkelissä rokotetaan walk in -periaatteella joka arkipäivä kello 8–15 keskussairaalan rokotuspisteellä.