Kulttuurin unelmavuosi hakee tupsahduksia ja esiintyjiä – Pääkirjastoon perustetaan Kulttuurikahvila

Värikäs tiiliseinä.

Kulttuurin unelmavuosi 2022 tuo Mikkelin kulttuuritarjontaan kaksi uutta tapahtumasarjaa, kirjaston Kulttuurikahvilan ja Kulttuuritupsahdukset. Molempiin haetaan nyt sisältöjä.

Kirjaston Kulttuurikahvilassa pääkirjastolla nähdään ja kuullaan erilaisia taide- ja kulttuuriesityksiä kuukausittain tammikuusta alkaen. Esitysten taiteenlaji on vapaa, ehdottaa voi musiikista pantomiimiin ja tankotanssista runojen lausuntaan. Esiintyjiä haetaan niin ammattilaisten kuin harrastajien parista. Kulttuurikahvila järjestetään kerran kuukaudessa koko vuoden ajan, pois lukien kesäaika. Kahvilatoiminnasta vastaavat paikalliset järjestöt. Kulttuurikahvilan toiminta toteutetaan Kulttuurin unelmavuoden ja kirjaston yhteistyönä ja se on tarkoitus juurruttaa osaksi kirjaston toimintaa myös Kulttuurin unelmavuoden jälkeen. 

– Kulttuurikahvila on raikas uusi toimintamuoto, jossa samalla voidaan tarjota asiakkaille uutta sisältöä kulttuurin muodossa sekä pääkirjastoon paljon kaivattuja kahvilapalveluita. Tällainen toiminta sopii loistavasti kirjastoon ja mikä voisikaan olla ilahduttavampi kombo kuin kulttuuri ja kahvi, iloitsee kirjastopäällikkö Sylvia Stavén.

– Toivottavasti Kulttuurikahvila saa niin uudet kuin jo kokeneemmatkin esiintyjät aktivoitumaan, Stavén jatkaa.

Tupsahdukset rohkaisevat kulttuurin pariin

Kulttuuritupsahdukset ovat luovan alan toimijoiden tarjoamia taide- ja kulttuurisisältöjä, jotka valitaan hakemusten perusteella ja toteutetaan ostopalveluna. Hakijoina voivat olla kulttuurialan ammattilaiset: yksittäinen itsensä työllistävä taiteilija, yhdistykset, osuuskunnat ja yritykset. Kulttuuritupsahdus mahdollistaa kulttuurin kohtaamisen, kokemisen tai tekemisen. Toteutustapoja ei rajata, niitä voivat olla esimerkiksi esiintymiset, osallistavat työpajat, tila- tai ympäristötaiteet. Sisältö voi olla mitä vain: haussa ovat uudet ja yllätykselliset sisällöt. Kulttuuritupsahduksen ajan ja paikan toteuttaja määrittelee itse. Kulttuuritupsahdusten tarkoituksena on mahdollistaa luovan alan toimijoiden ammatillista työskentelyä ja oman osaamisen esilletuomista sekä luoda matalan kynnyksen kulttuurikokemuksia, jotka rohkaisevat ihmisiä jälleen kulttuurin sekä tapahtumien pariin. Kulttuuritupsahduksiin haetaan sisältöjä useilta toimijoilta toisistaan erillisiin toteutuksiin.

Hakuaika on neljä kertaa vuodessa. Ensimmäisiä tupsahduksia haetaan nyt ajalle 1.1.– 31.3.2022. Hakuaika päättyy 25.11.2021. Seuraavat haut ovat helmikuussa, toukokuussa ja elokuussa 2022.

Lisäksi Kulttuurin unelmavuoden nettisivuilla kerätään esiintyjiä hankkeen esiintyjäpankkiin sekä tietoja mikkeliläisistä kulttuurin- ja taiteentekijöistä sekä tapahtumista, jotka haluavat osaksi Kulttuurin unelmavuoden viestintää. Edelleen voi myös jättää ideoita ja toiveita siitä, mitä Kulttuurin unelmavuoden tulisi pitää sisällään.  Lisätiedot ja ohjeet ovat osoitteessa www.kulttuurinunelmavuosi.fi.